Skip to main content

Αβέβαιη η πλειοψηφία για φον ντερ Λάιεν

Θα είναι τελικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά όχι και εύκολο.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρεται αναλυτικά στους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά και στο διαμφισβητούμενο σύστημα των "κορυφαίων υποψηφίων". Θα καταφέρει η σημερινή υπουργός Άμυνας της Γερμανίας να διαδεχθεί τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ;

Όπως λέει ο Γερμανός πολιτικός, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν "έχει πιθανότητες να αποσπάσει πλειοψηφία, αλλά δεν θα είναι τόσο απλό. Γιατί; Το 62% των ευρωβουλευτών είναι καινούρια πρόσωπα, ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις θέσεις τους. Ούτε οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι προβλέψιμες. Κατά δεύτερον: ενστάσεις για το ποιόν της ή την εμπειρία της δεν υπάρχουν. Ωστόσο πολλοί βουλευτές έχουν εξοργιστεί, καθώς ναυάγησε το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων".

Συνυπεύθυνο το Κοινοβούλιο για το "ναυάγιο";

Εάν πράγματι είχε εφαρμοστεί η αρχή των "κορυφαίων υποψηφίων", όπως επέμενε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ θα είχε τον πρώτο λόγο για την προεδρία της Κομισιόν. Αλλά και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, θα ήταν υπολογίσιμη υποψηφιότητα. Ωστόσο, και τα δύο ονόματα απορρίφθηκαν τελικά λόγω αντιδράσεων που προέβαλαν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η Ιταλία. Τώρα λοιπόν, διερωτώνται πολλοί ευρωβουλευτές, για ποιόν λόγο να υπερψηφίσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν περιλαμβανόταν καν στα πρόσωπα της αρχικής επιλογής τους;

Ο Επίτροπος Έτινγκερ αντιστρέφει το ερώτημα: "Αυτό το μπαλάκι μπορούμε και να το επιστρέψουμε στο Κοινοβούλιο, το οποίο δεν κατάφερε να υποστηρίξει με ενιαία γραμμή έναν από τους αρχικούς υποψηφίους. Ούτε ο Μάνφρεντ Βέμπερ ούτε ο Φρανς Τίμερμας κατάφεραν να διασφαλίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέναντι στο Συμβούλιο. Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ικανότητα για δράση. Αν είναι να αναβάλλουμε τα πάντα για τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε αυτό ακριβώς που θέλουν οι αυταρχικοί ηγέτες στο Πεκίνο, στη Μόσχα, στην Άγκυρα, αλλά και ο Τραμπ. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να αναλάβουμε δράση".

Όταν ο δεύτερος γίνεται ...πρώτος

Η αναβολή για τον Σεπτέμβριο θα είναι μονόδρομος σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία (50%) των ευρωβουλευτών στην ψηφοφορία που αναμένεται την Τρίτη στο Στρασβούργο. Σε αυτή την περίπτωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει προθεσμία ενός μήνα για να συμφωνήσει σε άλλον υποψήφιο. Στο μέλλον πάντως, υποστηρίζει ο Γκίντερ Έτινγκερ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους κανόνες για την εκλογή σε κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Ακόμη και στο σύστημα των "κορυφαίων υποψηφίων", επισημαίνει, υπάρχουν ασάφειες- για παράδειγμα το ερώτημα, εάν πράγματι θα μπορούσε και ο "δεύτερος" των ευρωεκλογών, στην προκειμένη περίπτωση ο Φρανς Τίμερμανς, να αναλάβει το ύπατο αξίωμα. Επικαλούμενος τη γερμανική εμπειρία πάντως, ο Επίτροπος υπενθυμίζει ότι ακόμη και πολιτικοί που έμειναν στην ιστορία για τη θητεία τους στην καγκελαρία, είχαν εκλεγεί ως …δεύτεροι!

"Μπορεί ένας πολιτικός που βγαίνει δεύτερος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Φρανς Τίμερμανς, να είναι ο εκλεκτός υποψήφιος, εάν καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα; Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί" τονίζει ο Γκίντερ Έτινγκερ. "Θυμίζω ότι το 1969 ο (χριστιανοδημοκράτης) Κουρτ Κίζινγκερ είχε την πιο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά καγκελάριος έγινε άλλος και συγκεκριμένα ο Βίλυ Μπραντ. Ενώ στις εκλογές του 1976 ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο πιο ισχυρός υποψήφιος, αλλά καγκελάριος παρέμεινε ο Χέλμουτ Σμιτ…»


Γιάσπερ Μπάρενμπεργκ (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle