Skip to main content

Αβέβαιο το αποτέλεσμα του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αποφασίζουν την Κυριακή αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών, σχεδόν σύσσωμη η ΚΟ, η πλειοψηφία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος αλλά και οι ως επί το πλείστον σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων έχουν εκφραστεί υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU. Παρ΄ όλα αυτά δεν είναι ακόμη βέβαιο αν αύριο το συνέδριο του SPD που συνέρχεται στη Βόννη θα δώσει πράσινο φως. Σε αντίθεση με τα ανώτερα κλιμάκια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στα μεσαία στελέχη και στη βάση εξακολουθούν να επικρατούν ισχυροί ενδοιασμοί για τη συμμετοχή του SPD σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Σειρά τοπικών οργανώσεων του SPD ήδη ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ άλλες θέτουν προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Τοπικές οργανώσεις θέτουν προϋποθέσεις

Σε κοινή πρόταση που θα καταθέσουν αύριο στο συνέδριο οι ισχυρές οργανώσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Έσσης επικρίνουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας που προέκυψε από τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα. Σε αρκετά θέματα που έχουν «ουσιώδη» σημασία για τους Σοσιαλδημοκράτες τα αποτελέσματα κρίνονται «ανεπαρκή». Ως προϋπόθεση για την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού ζητούν «ουσιαστικές βελτιώσεις» που θα πρέπει να επιτευχθούν στις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο κείμενο η καταγγελία συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς συγκεκριμένη και αντικειμενική τεκμηρίωση, η εξίσωση των αμοιβών που καταβάλλουν στους γιατρούς δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικά όπως και ρυθμίσεις για ειδικές περιπτώσεις προσφύγων με επικουρική προστασία σε ότι αφορά το δικαίωμα επανένωσης οικογενειών.

Σε δημόσιες παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς διευκρίνισε μεν ότι οι διαβουλεύσεις δεν συνιστούν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης και ότι υπάρχει το περιθώριο για βελτιώσεις, παράλληλα όμως επισήμανε πως το πλαίσιο και οι βασικοί παράμετροι για τις διαπραγματεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα έχουν τεθεί. Όποια αβέβαια και αν είναι η έκβαση του αυριανού συνεδρίου, το σίγουρο είναι ότι ένα «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων θα βάθαινε την κρίση στο κόμμα, θα έθετε σε αμφισβήτηση την ηγεσία του και δρομολογούσε πιθανότητα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle