Skip to main content

Αβγά Τενεκετζή: Η εταιρεία από το Μικρό Σούλι όπου οι κότες τρώνε… βασιλικά

Ξεκινώντας από μόλις 5.000 όρνιθες πριν από 62 χρόνια, η εταιρεία έφτασε να έχει ημερήσια παραγωγή 40.000 αβγών και στόχο ένα ποιοτικό προϊόν

Φροντίζει ώστε οι κότες της να τρώνε τουλάχιστον… βασιλικά. Άλλωστε, η οικογένεια Τενεκετζή από το Μικρό Σούλι Σερρών, στη δυτική πλευρά του Παγγαίου –ένα χωριό με μακρά παράδοση στην πτηνοτροφία- γνωρίζει καλά πως στη δημιουργία ενός αβγού μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά σε ένα επίπεδο, αυτό της εκτροφής, αφήνοντας στη συνέχεια τις κότες να… δημιουργήσουν. Δεν είναι τυχαίο πως πρόσφατα η «Αβγά Τενεκετζή» ενέταξε στο… μενού τους ακόμα και πάστα ελιάς, αφού με τον τρόπο αυτό οι πολυφαινόλες περνούν στο αβγό.

Μάλιστα, πρόσφατα τα συγκεκριμένα αυτά αβγά βραβεύτηκαν στα Specialist Awards της Gourmet Exhibition. Ξεκινώντας με μόλις 5.000 όρνιθες πριν από 62 χρόνια, η βορειοελλαδική εταιρεία έφτασε να έχει ημερήσια παραγωγή 40.000 αβγών με έναν μοναδικό στόχο, να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό προϊόν, αβγά που μπορεί κανείς να δώσει στα παιδιά του. Σε 100 στρέμματα αγροκτήματος και στεγασμένες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ. το οικογενειακό μεράκι πέρασε σε αυτές τις έξι δεκαετίες από γενιά σε γενιά και μεγαλώνει συνεχώς.

Μάλιστα, η «Αβγά Τενεκετζή» ετοιμάζεται να επανέλθει με νέες επενδύσεις, θέλοντας στα επόμενα χρόνια να προσθέσει ένα ακόμα πτηνοτροφείο. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει τα αβγά της στη Βόρεια Ελλάδα, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, παντοπωλεία, σε μια μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα της Θεσσαλονίκης και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται, όπως λέει ο Παναγιώτης Τενεκετζής, ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της δεύτερης γενιάς, για ένα αβγό υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Το ημιορεινό και γεμάτο πράσινο φυσικό περιβάλλον όπου ζουν και εκτρέφονται οι κότες, οι ελεγμένες και πιστοποιημένες τροφές, οι αυστηρές συνθήκες παραγωγής σε συνδυασμό με την πολυετή πείρα, την υψηλή τεχνογνωσία και το ευέλικτο δίκτυο διανομής, έχουν εδραιώσει την εταιρεία και τα αβγά που παράγει.

«Αγαπάμε όλη τη διαδικασία δημιουργίας του αβγού. Πρόκειται για μια τέχνη. Αν δώσεις την καλύτερη τροφή στις κότες και φροντίσεις το περιβάλλον τους θα πάρεις και το καλύτερο αβγό. Σκοπός μας δεν είναι να κερδίσουμε, αλλά να φτιάξουμε το καλύτερο δυνατό προϊόν» εξηγεί στη Voria ο Παναγιώτης Τενεκετζής, σημειώνοντας πως κάθε αυγό συσκευάζεται με το χέρι. «Βλέπουμε τις κότες σαν παιδιά μας, έχουμε σχέσεις αγάπης, είναι μέρος της οικογένειάς μας» λέει.

Ο ιδρυτής της Αβγά Τενεκετζή, Δημήτρης Τενεκετζής

Τρεις γενιές με αγάπη στο αβγό

Ήταν 1959 όταν ο Δημήτρης Τενεκετζής οργάνωσε στο παραδοσιακό καταπράσινο αγρόκτημα της οικογένειάς του το πρώτο του πτηνοτροφείο με 5.000 όρνιθες, σε μια προσπάθεια να καλύψει πρώτα τις ανάγκες του χωριού και στη συνέχεια του νομού Σερρών. Οι δυο του γιοι, Παναγιώτης και Πασχάλης, θυμούνται παιδάκια ακόμα να μαζεύουν αβγά. «Έχω φωτογραφίες που ήμουν τεσσάρων χρονών ανάμεσα στα αβγά» λέει ο Παναγιώτης Τενεκετζής, εξηγώντας πως η επαγγελματική πορεία του ίδιου και του αδελφού του ήταν προδιαγεγραμμένη. Για τα καλά μπήκαν στην επιχείρηση το 1993, συμβάλλοντας με τη σειρά τους στην ανάπτυξή της, συμμεριζόμενοι το όραμα του πατέρα τους και δείχνοντας αφοσίωση στην προσπάθειά του. Μέχρι και σήμερα άλλωστε εφαρμόζουν τις διδαχές του για ειλικρίνεια απέναντι στους καταναλωτές και τους συνεργάτες, αλλά και για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, αρχές που έχουν περάσει και οι ίδιοι στα παιδιά τους.

Το 2006 η «Αβγά Τενεκετζή», με γνώμονα τη συνεχή εξέλιξη, μπήκε δυναμικά στην αγορά των βιολογικών αβγών και έγινε η πρώτη, όπως λέει ο Παναγιώτης Τενεκετζής, που τα διέθεσε στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βιολογικά αβγά Τενεκετζή προέρχονται από κότες αγροκτήματος που τρέφονται μόνο με πιστοποιημένα δημητριακά βιολογικής γεωργίας. Δύο χρόνια μετά η εταιρεία έφερε στην αγορά τα αβγά ελευθέρας βοσκής Τενεκετζή από κότες που απολαμβάνουν ελεύθερα τον απέραντο χώρο του αγροκτήματος, ενώ το 2010 η γκάμα των προϊόντων της εμπλουτίστηκε με αβγά από κότες που τρέφονται με καλαμπόκι, ελληνικό, φυσικό και πιστοποιημένο από τον Agrocert. Ακολούθησαν τα Αβγά Αχυρώνα και τα Αβγά Αχυρώνα Ω3, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω3, που παράγονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο από κότες που ζουν ελεύθερες σε ειδικούς χώρους του αγροκτήματος, τρέφονται με λιναρόσπορο και γεννούν σε παραδοσιακές φωλιές με άχυρο.

Πλέον στην εταιρεία έχει μπει και η τρίτη γενιά, με τα παιδιά των δύο αδερφών να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. «Και τα δικά μας παιδιά είναι από πέντε χρονών μέσα στα αβγά» λέει ο Παναγιώτης Τενεκετζής. Μια εξέλιξη που απολαμβάνει ο 84χρονος σήμερα ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Τενεκετζής, ο οποίος βλέπει αυτό που ξεκίνησε πριν από 62 χρόνια ως ένα μικρό πτηνοτροφείο να αναπτύσσεται δυναμικά.