Skip to main content

Αυγενάκης: Δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να καταπολεμηθεί το ζήτημα του ντόπινγκ.

Στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στα ζητήματα καταπολέμησης του ντόπινγκ, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου "Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1ης.1.2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ".

Ο κ. Αυγενάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που παρέλαβε το καλοκαίρι του 2019 στον τομέα αυτό, κάνοντας λόγο για "δύο βαθύτατα προβληματικούς φορείς, το ΕΣΚΑΝ και το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ". Τόνισε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) είχε στείλει σαφή προειδοποιητικά μηνύματα προς την τότε κυβέρνηση, από το 2018 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2019.

"Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού την αφαίρεση της διαπίστευσης του εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ, κατηγορώντας για αδράνεια τον προκάτοχό του, Γιώργο Βασιλειάδη. "Είμαστε στη διαδικασία ανάκτησης της διαπίστευσης" πρόσθεσε ο Λευτέρης Αυγενάκης και υπογράμμισε ότι "είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των αρμόδιων αρχών".

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) στον ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), παραθέτοντας στοιχεία για τη στελέχωση και τη λειτουργία του, κατά τα διεθνή πρότυπα. Υπενθύμισε, μάλιστα, τα εύσημα για την πρόοδο της Ελλάδας που έδωσε ο πρόεδρος του WADA, Βίτολντ Μπάνκα, κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, στις 22 Οκτωβρίου.

Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου, και απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εμπλοκής του Υφυπουργείου Αθλητισμού στις εκλογές των ομοσπονδιών και περί ήττας των "εκλεκτών" του σε διάφορες ομοσπονδίες, ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στην άψογη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και με τη συμμετοχή των νόμιμων και ενεργών σωματείων που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ. "Τελικά εμείς χάσαμε ή εσείς χάσατε;" διερωτήθηκε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για το Μητρώο, τα όρια θητειών και ηλικιών κ.λπ. "Το βέβαιο είναι ότι κερδίζει ο αθλητισμός και εμείς αυτόν υπηρετούμε" συμπλήρωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.