Skip to main content

Αυγενάκης: Δεν είμαστε αλάνθαστοι, είμαστε ανοικτοί σε αλλαγές

Αναφερόμενος στα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως είναι ανοικτός σε αλλαγές αν διαπιστωθεί κάποιο λάθος

Για τη συνεργασία της Ελλάδας με το Κατάρ, αλλά και για τον αθλητισμό στη χώρα μας, μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναφερόμενος στα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως είναι ανοικτός σε αλλαγές αν διαπιστωθεί κάποιο λάθος. «Αν έχει γίνει κάποιο λάθος εδώ είμαστε για να αλλάξουμε, να διορθώσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά σίγουρα έχουμε μια καλή πρόθεση. Αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ολα πάνω στο τραπέζι, με συγκεκριμένο πλάνο, καθαρές προθέσεις και στόχο το καλύτερο για τον αθλητισμό στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για την συνεργασία της Ελλάδας με το Κατάρ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ πρόσθεσε πως ειναι ανοικτός σε αλλαγές αν διαπιστωθεί κάποιο λάθος.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Η συνεργασία της Ελλάδας με το Κατάρ προσφέρει πολλές προοπτικές στον ελληνικό αθλητισμό. Μπορεί αυτή η συνεργασία της Ελλάδας -με την Ιστορία που διαθέτει- και του Κατάρ με την οικονομική ανάπτυξη που έχει να υπάρξει μια ανταποδοτική συνεργασία;

«Ο αθλητισμός ενώνει λαούς. Δημιουργεί σχέσεις φιλίας, αλληλέγγυας και συνεργασίας. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με το Κατάρ. Μια συνεργασία που βεβαίως έχει ξεκινήσει χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει δυναμωθεί. Εξαιτίας του ενεργότατου πρέσβη στην Ελλάδα, αλλά και της κυβέρνησης τους, που έχει σαν στόχο να ανοιχτεί στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις, ανοίγει γέφυρες, χτίζει σχέσεις φιλίας και είμαστε βέβαιοι ότι και μέσω του αθλητισμού θα καταφέρουμε να φέρουμε πιο κοντά τους λαούς μας. Ηδη είναι σε εξέλιξη ένα μνημόνια συνεργασίας, το οποίο πρόκειται να υπογράψουμε στο επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια θα αναπτύξουμε μια σειρά συνεργασιών, είτε στο εργαστήριο αντιντόπινγκ, είτε με το αθλητικό νοσοκομείο, είτε με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί και πρέπει να επενδύσουμε στον αθλητισμό και στον αθλητικό τουρισμό που εκ των πραγμάτων μας ενδιαφέρει και τους ενδιαφέρει».

-Ο επαγγελματικός αθλητισμός απορροφά την καθημερινότητά σας, μέσω των πολλών προβλημάτων. Πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει στον μαζικό αθλητισμό;

«Είναι προτεραιότητά μας και το κάνουμε πράξη. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, εισακούστηκε ένα αίτημα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και ήδη από 1/1 υπάρχει ένα φοροκίνητρο έτσι ώστε να συνδέσουμε την αγορά, τον ιδιωτικό τομέα, με τα αθλητικά σωματεία. Δίνοντας μια έκπτωση στις χορηγίες που καταβάλουν οι ιδιώτες σε ερασιτεχνικά σωματεία. Επίσης μια καμπάνια, που ελπίζω θα ξεκινήσει στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, με σκοπό την στήριξη των αθλητών ενόψει Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Οπου κι εκεί θα απευθυνθούμε σε όλη την κοινωνία κι εκεί ένα μέρος των χρημάτων θα πηγαίνει αυτομάτως στα σωματεία από όπου προέρχονται οι αθλητές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Τόκιο. Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, ώστε να στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό. Καλούμε ωστόσο, όλα τα σωματεία, όλα τα στελέχη της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας να συνδράμουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαβούλευση του νέου αθλητικού νόμου Δεν τα ξέρουμε όλα. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι πιο ευρύ, πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό και με προοπτική το μέλλον για τον αθλητισμό στη χώρα μας. Γι αυτό η συνεργασία με όλους τους παράγοντες της αθλητικής οικογένειας της χώρας είναι απαραίτητη».

-Η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Πολιτεία, εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων, πως μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια των αθλητών;

«Ηδη έχουμε ξεκαθαρίσει ότι για εμάς προτεραιότητα είναι οι αθλητές. Την επόμενη βδομάδα παρουσιάζουμε το πρόγραμμα "Χίλων", όπου με απόλυτη διαφάνεια θα παρουσιάσουμε την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες για το ε΄τος που διανύουμε. Θα τρέξουμε την καμπάνια που σας ανέλυσα λίγο πριν για τους αθλητές μας. Συνάμα ενισχύουμε με φορολογικές πρωτοβουλίες τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και μειώνοντας στο ήμισυ τον φόρο για τα επαγγελματικά συμβόλαια αθλητών. Ενισχύουμε τη ρευστότητα των ομάδων και ανοίγουμε πόρτες για αθλητές που δίσταζαν ή αδυνατούσαν να μπουν στον επαγγελματικό χώρο, επειδή ήταν δυσβάσταχτος. Ακόμα παραμένει ο φόρος υψηλός, κατά την άποψή μου, αλλά από το 45% πήγαμε στο 22%. Αυτή ήταν μια γενναία μείωση ως ένδειξη ενίσχυσης στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την εικόνα στον αθλητισμό στη χώρα μας και σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες αθλητισμού, είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε».

-Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στους αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Τόκιο;

«Να ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας να ζήσουμε πολλές συγκινήσεις και να δούμε πολλούς Ελληνες αθλητές να ανεβαίνουν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Εθνικός ύμνος θέλουμε να ακουστεί πολλές φορές στο Τόκιο και οι αθλητές μας να επιστρέψουν περήφανοι και νικητές. Νικητής είναι αυτός που συμμετέχει δίνει την ψυχή του, αλλά και καταφέρνει να πάρει μια διάκριση και να επιστρέψει με ένα μετάλλιο».

-Από την ημέρα που αναλάβατε, έχετε προχωρήσει σε πολλές και ριζικές αλλαγές. Το είδαμε και με τις θητείες, αλλά και τις θέσεις σας στο ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Θεωρείτε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη αυτές τις αλλαγές; Και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;

«Ήρθαμε να εξελίξουμε, αλλά κυρίως να εναρμονιστούμε με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Εχουμε εξαιρετικά καλό αθλητικό δυναμικό στη χώρα μας. Εχουμε εξαιρετικά καλούς αθλητές. Εχουμε γερασμένες υποδομές. Εχουμε Δήμους, Περιφέρειες, ομοσπονδίες που λειτουργούν σχεδόν ασυντόνιστα μεταξύ τους. Προσπαθούμε να εκσυχρονίσουμε καταρχήν το νομοθετικό πλαίσιο, τη λειτουργία των ομοσπονδιών και βεβαίως να συντονίσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται με καλές προθέσεις γύρω από τον αθλητισμό. Δεν είναι εύκολο, αλλά ελπίζουμε με τη βοήθεια και τη συνδρομή όλων των φορέων θα τα καταφέρουμε. Υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αντιδρούν. Επιμένουν να έχουν στυλωμένα τα πόδια και να δείχνουν το παρελθόν και τη στασιμότητα. Πιστεύω ότι θα κερδίσει και κερδίζει κάθε μέρα η λογική, η πρόοδος και η εξέλιξη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συγκρουόμαστε με κανέναν. Σεβόμαστε του καθενός την άποψη ακόμα κι αν είναι διαφορετική από τη δική μας. Στο τέλος η δημοκρατία θα δείξει τον δρόμο. Οι πολλοί τελικά αποφασίζουν. Αν έχει γίνει κάποιο λάθος εδώ είμαστε για να αλλάξουμε, να διορθώσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά σίγουρα έχουμε μια καλή πρόθεση. Αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ολα πάνω στο τραπέζι, με συγκεκριμένο πλάνο, καθαρές προθέσεις και στόχο το καλύτερο για τον αθλητισμό στη χώρα μας.»