Skip to main content

Αυγενάκης: «Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στην ΕΕΑ» - Τι είπε για ΠΑΟΚ

Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη λειτουργία οποιασδήποτε Επιτροπής και καμία διάθεση να αδικήσω οποιαδήποτε ομάδα και ειδικά τον ΠΑΟΚ, τόνισε

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero FM 107,4 παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, στα μέτρα εν όψει Πάσχα, στην απόφασή του να επιλέξουν οι Λίγες τι θα κάνουν με τα πρωταθλήματά τους, αλλά και στο ζήτημα με την ΕΕΑ και την ποινή στον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υφυπουργός:

Για το σημείο που βρίσκεται τώρα:

«Οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν απουσία από την Αθήνα και από την άλλη, δεν είναι ώρα για να παίρνουμε ρίσκο με ταξίδια. Πειθαρχούμε στους κανόνες, ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών ,Μας έχει πάει πολύ καλά ως χώρα και αν συνεχίσουμε με την ίδια πειθαρχία θα συνεχίσουμε να αποτελούμε υπόδειγμα. Κανένας δεν είναι υπεράνω του κορωνοϊού. Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε λέμε στον τόπο μου. Η εβδομάδα που έρχεται και είναι συνδεδεμένη, με την επιστροφή στον τόπο μας, θα αλλάξει φέτος για καλό σκοπό».

Για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού η Ελλάδα:

«Είναι συγκινητικό... Διάβαζα χθες ένα δημοσίευμα από μία ιταλική ιστοσελίδα που κατέληγε με ειδική αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα και πως έμειναν πίσω οι άλλες χώρες και παρακολούθησαν με έναν εγωισμό όλο αυτό που ερχόταν. Ευχόμαστε το συντομότερο να βρουν όλοι το ρυθμό τους, να καταφέρουν να διαχειριστούν ικανοποιητικά τον ιό και να τον εξουδετερώσουν.

Κι εμείς έχουμε τα προβλήματα μας. Μιλάμε για ένα ΕΣΥ μετά από μια δεκαετή μνημονιακή κόπωση. Εμείς όμως, έχουμε ψυχή. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν δώσει την ψυχή τους σε αυτήν την περίοδο. Βάζω και τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και τους φαρμακοποιούς γιατί χωρίς αυτούς, ήδη η κατάσταση στα νοσοκομεία θα ήταν δυσκολότερη. Με μια καλή διαχείριση από όλους, τα δημόσια νοσοκομεία, είναι σε μια διαρκώς εξελισσόμενη προς το καλό κατάσταση. Δεν έχει γονατίσει το ΕΣΥ από την πανδημία. Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς που παλεύουν και σε αυτούς που δίνουν τα χρήματα μας. Μιλάμε για χορηγούς, όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και ο καθένας με το δικό του τρόπο, παίρνει μια πρωτοβουλία. Την Παρασκευή ανακοινώσαμε κι εμείς και σήμερα θα ανακοινώσουμε κάτι αντίστοιχο με ανάλογες πρωτοβουλίες. Αυτή είναι η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς».

Για τα μέτρα την περίοδο του Πάσχα:

«Λέτε να μην έχω ανάγκη κι εγώ να βρεθώ τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Ηράκλειο, να βρεθώ όπως κάνω κάθε χρόνο σε συγκεκριμένα μοναστήρια; Να αφήσουμε τον εαυτό μας στην κατάνυξη των ημερών μαζί με την οικογένεια; Το έχω ανάγκη κι εγώ, αλλά φέτος δε θα το κάνω. Δέν πρέπει να το κάνουμε Μια ημέρα ή μία εβδομάδα χαλάρωσης μπορεί να φέρει δυσάρεστες εξελίξεις. Το περιστατικό στη Λάρισα για παράδειγμα, κάποιοι λειτούργησαν ανεγκέφαλα και μάλιστα, συνέχισαν να βρίσκονται στις λαϊκές αγορές. Μέσα σε δύο 24ωρα, εκεί που φαίνεται να ομαλοποιείται η εικόνα, βλέπουμε άλλα πράγματα και νούμερα να εκτροχιάζονται. Μία ημέρα χαλάρωσης μπορεί να φέρει δυσάρεστα νέα. Θα μείνουμε σπίτι, θα ακούσουμε τη λειτουργία από το ραδιόφωνο, θα μείνουμε με τη στενή μας οικογένεια. Είναι μια εξαίρεση, μια ιδιαίτερη περίοδος και θα τη ζήσουμε με στόχο το κοινό καλό».

Για την απόφαση του να δώσει στις Λίγκες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον των πρωταθλημάτων τους:

«Όλη αυτήν την περίοδο, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους όλων των ομοσπονδιών, των Λιγκών, είναι και η Ολυμπιακή Επιτροπή, με προπονητές, Ολυμπιονίκες. Στο «Ζήσε Αθλητικά» έχουμε πάρει εξαιρετικές πρωτοβουλίες, πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, στις οποίες ο αθλητισμός παίρνει κεντρική θέση στην πανδημία. Πρωτοβουλίες, διαδικτυακά μηνύματα, μηνύματα για σωστή διατροφή άρα ισχυρό ανοσοποιητικό κλπ. Πρωτοβουλίες συμμετοχής ή διοργάνωσης αιμοδοσιών, που είναι αυξημένες οι ανάγκες. Είναι πολύ συγκινητικές πρωτοβουλίες. Χθες έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο Καυτανζόγλειο, γίνεται στο Ηράκλειο, στα Χανιά, αύριο στο ΣΕΦ, θα γίνουν και στην Καβάλα. Είχαμε χρόνια να απολαύσουμε αυτό το αίσθημα της αθλητικής οικογένειας, έστω και με τις διαφορές μας. Στην παρούσα φάση, χαίρομαι που λειτουργούμε έτσι, που υπερασπιζόμαστε τις βασικές αξίες του αθλητισμού και κάνουμε και καλό. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, του «Ζήσε Αθλητικά» και με τη συνεργασία με όλους τους φορείς, είχα επικοινωνία με όλους τους προέδρους στην προσπάθεια να υπάρξει κοινή απόφαση.

Είδα όμως ότι αυτό δεν ήταν εφικτό. Γιατί είναι άλλη η άποψη της μπασκετικής λίγκας, με τον κ. Γαλατσόπουλο με τον οποίο έχω μία άριστη συνεργασία, που υπήρχε ομόφωνη απόφαση των ομάδων που συμμετέχουν για να σταματήσει το πρωτάθλημα. Απολύτως σεβαστό και μάλιστα, δόθηκε γραπτώς και επισήμως.

Ωστόσο πρέπει να υπάρξει και επίσημη θέση από την ΕΟΚ, που δεν έχει υπάρξει ακόμα. Ούτε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, που καλό είναι να υπάρξει και νομίζω θα υπάρξει στο τέλος και με τον ΠΣΑΚ.

Αντίστοιχο κλίμα, χωρίς να έχουμε κάτι επίσημο, είχε αρχίσει διαμορφώνεται και στο χώρο του βόλεϊ.

Στο ποδόσφαιρο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είναι η Λίγκα 1, η Λίγκα 2, Φούτμπολ Λιγκ, η ΕΠΟ, φυσικά ο ΠΣΑΠ, αλλά έχουμε και την UEFA.

Τα μηνύματα που παίρναμε όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή με την UEFA, ναι μεν πρώτα ο άνθρωπος και ο αθλητής, αλλά υπήρχε η επιδίωξη να συνεχιστεί τo πρωτάθλημα, έστω έστω και με αγώνες το καλοκαίρι, έστω με συμπιεσμένο πρόγραμμα. Διάφοροι συνδυασμοί που εγώ τους ακούω και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, αν φυσικά αυτά, υιοθετηθούν από τη Λίγκα, από την ΕΠΟ και τον ΠΣΑΠ. Εφόσον είναι απόλυτα εναρμονισμένα και με τις συμβουλές των ειδικών του ΕΟΔΥ. Αν έχουμε μια άποψη των ειδικών, τους οποίους μέχρι στιγμής τους ακούσαμε και δε χάσαμε, ότι ξέρετε, γι’ αυτό και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να γίνει αυτό κι αυτό, εμείς θα πάμε κόντρα επειδή είμαστε ειδικοί; Σαφώς και όχι.

Με μέτρο, σύνεση και βήμα-βήμα, λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις της UEFA, η οποία τις διατυπώνει με τη λογική του «πάμε και βλέπουμε», έχουμε στο εσωτερικό μια άποψη που διαμορφώνεται. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσει, κάποιοι να σταματήσει, υπάρχει μια ζύμωση όμως. Και χθες υπήρχε μία συνεδρίαση της ΕΠΟ, ειπώθηκαν κάποια πράγματα, χωρίς φυσικά να υπάρξει κάποια κατάληξη και είναι λογικό. Από την άλλη, υπάρχουν δύο κόσμοι στο ποδόσφαιρο. Το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό. Σε ό,τι αφορά το ερασιτεχνικό που είναι πολυπληθέστερο, είναι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με το επαγγελματικό, που έχει συμβόλαια, τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλου είδους λεπτομέρειες που πρέπει να οργανωθούν.

Σας λέω ότι εδώ αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με απαιτήσεις και συμβόλαια, πολύ μεγαλύτερες, γιατί κυριάρχησε η λογική της υγείας όλων των εμπλεκόμενων. Κι εδώ, εφόσον αποφασιστεί η διακοπή του πρωταθλήματος ή η συνέχεια του, έστω με ένα πιο συμπιεσμένο πρόγραμμα, μες στο καλοκαίρι, νομίζω ότι η λύση θα βρεθεί.

Από μέρους μου, δεν υπάρχει λογική «αποφασίζω και διατάζω». Ούτε για αστείο. ε συναίνεση θα καταλήξουμε κάπου. Η διάταξη που μου ζήτησαν από μπάσκετ και βόλεϊ, για να την επεξεργαστούν νομικά, θα γίνει μέσω ΠΝΠ. Για το ποδόσφαιρο, είχαμε μια πρώτη επικοινωνία, θα έχω αμέσως μετά και μια επικοινωνία με τον κ. Γραμμένο για να συζητήσουμε μια σειρά από θέμα. Αν θέλουν κι εκεί, να εξεταστεί, πριν περάσουμε κάτι από τη Βουλή για να πάρει ΦΕΚ, είμαστε στη διάθεση τους, για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, που θα πάρει ο καθένας με τα δικά του δεδομένα, μια χρήσιμη και σωστή απόφαση. Εκείνοι ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια τα δεδομένα τους.

Είναι και άλλες ομοσπονδίες... Το χάντμπολ, η γυμναστική, ο στίβος... Εγώ δε γνωρίζω τα πάντα, ούτε θέλω να γνωρίζω τα πάντα. Εξουσιοδωτώ με αυτόν τον τρόπο και νομιμοποιώ την κάθε ομοσπονδία να λάβει υπόψιν της, τα πάντα και εγώ θα επισφραγίσω την απόφαση τους, εφόσον είναι τεκμηριωμένη, σοβαρή και μετρημένη. Πάντα όμως με συνεννόηση

Επιδίωξη μας είναι να περάσει ένα πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Περνάμε μια δυσκολία και αυτή, αφήνει και καλά πράγματα. Βλέπουμε τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού και του ανθρώπου. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, βρισκόμενοι περισσότερο χρόνο στο σπίτι ή στο γραφείο. Ειναι μια χρυσή περίοδος για να καταλάβουμε τα λάθη μας, τι δεν κάναμε όπως έπρεπε, όλα αυτά. Σας μιλώ ειλικρινά, εγώ νιώθω κάθε μέρα πιο καλά με τον εαυτό μου, γιατί έχω εντοπίσει λάθη, τριβές και σημεία που δε θα έπρεπε να έχω ακολουθήσει. Αυτό, το κάνουν άπαντες, άρα είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία μας θα βγει καλύτερη από αυτήν τη δοκιμασία».

Για το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και τη στάση της ΠΑΕ και του κόσμου:

«Είπε κανένας ότι εγώ ως πολιτικός είμαι αλάνθαστος ή ότι εσείς είστε αλάνθαστοι ή ότι η διοίκηση κάθε ΠΑΕ είναι αλάνθαστη; Είναι στιγμές που διαχειριζόμαστε τον θυμό μας ή το αίσθημα της αδικίας, της υπερβολής με διάφορους τρόπους.

Ωστόσο, αν αποδεικνυόταν το παραμικρό λάθος, εδώ είμαι να το παραδεχτώ. Είναι ψευδές ότι η επιτροπή αυτή, είναι Αυγενάκεια ή όπως αλλιώς τη χαρακτήρισαν. Δε διόρισα μέλη, λίγο πριν βγει η απόφαση για να επηρεάσω ή να κατευθύνω, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε ψευδώς.

Μπορεί να το διασταυρώσει και ο καθένας, γιατί δεν είναι πληροφορίες που σας δίνω ψιθυριστά. Ολα αυτά είναι στη Διαύγεια. Όταν ανέλαβα, η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν ακέφαλη. Έπρεπε άμεσα να βρω το έβδομο μέλος, ή το πρώτο κατά σειρά σε μια επταμελή επιτροπή, τον πρόεδρο, για να δουλέψει για να ελέγξει τους φακέλους όλως των ομάδων και να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.

Να θυμίσω ότι η επιτροπή ήταν ακέφαλη 3,5 μήνες πριν αναλάβω. Ο πρόεδρος είχε παραιτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπήρχε λειτουργία της επιτροπής. Τοποθετήθηκε νομιμότατα ο πρόεδρος, άπαντες αμισθί, έγιναν οι έλεγχοι και ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Κάποια στιγμή, 2,5 μήνες μετά, παραιτήθηκε ένα μέλος και το αναπληρωματικό του μέλος, καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως όριζε ο νόμος, λόγω φόρτου εργασίας. Έτρεξα να καλύψω το δεύτερο κενό που δημιουργήθηκε και δε δημιούργησα. Δεν έδιωξα κανέναν για να βάλω κάποιον άλλο. Κι αφού κατέληξα μετά από μια προσπάθεια που δεν ήταν εύκολη, γιατί δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον να αφιερώνει το χρόνο του, για να συμμετέχει σε μια επιτροπή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, χωρίς να έχει λίγο τη λόξα του ποδοσφαίρου...

Καταλήξαμε και βρήκαμε, τακτικό και αναπληρωματικό μέλος, με μεγάλη προσπάθεια διότι είναι άμισθοι και δε μπορούσαμε να καλύψουμε ούτε τα εισιτήρια. Είχαμε εντοπίσει κάποιους εξαιρετικούς φίλους από το Ηράκλειο, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ακόμα και από την Πάτρα, από την Κόρινθο, από πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν σχετικούς με το αντικείμενο, αλλά ακόμα και τα οδοιπορικά, δε μπορούσαν να καλυφθούν. Οπότε πήγαμε αναγκαστικά, στις πιο κοντινές λύσεις.

Αφότου έγινε τοποθέτηση του δεύτερου κενού, ήρθε η ένσταση από πλευράς Ολυμπιακού, συνεδρίασαν πάνω από 1-1,5 μήνα και βγήκε τελικά αυτό το πόρισμα. Από εκεί και πέρα όμως, τις αποφάσεις και τις τιμωρίες, ούτε η συγκεκριμένη Επιτροπή τις βάζει, ούτε φυσικά τις επικυρώνει ή τις απορρίπτει ο Αυγενάκης.

Άρα υπήρξε μια ένταση, αλήθεια είναι, αλλά τελικά, νομίζω ότι με πιο ήρεμο μυαλό, καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρξε μία υπερβολή από κάποιους. Σε ό,τι με αφορά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη λειτουργία οποιασδήποτε επιτροπής και καμία διάθεση να αδικήσω οποιαδήποτε ομάδα και ειδικά την ομάδα του ΠΑΟΚ!

Έχω πει ότι ως φίλαθλος του ΟΦΗ από μικρός, είχαμε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τον ΠΑΟΚ και το φίλαθλο κόσμο. Κάποια στιγμή, πριν 20 και πλέον χρόνια που είχαμε βγει στην Ευρώπη, επί Ευγένιου Γκέραρντ και αφού είχε τιμωρηθεί η έδρα, ο ΠΑΟΚ μας είχε παραχωρήσει το γήπεδο του και μάλιστα, το είχαν γεμίσει οι ΠΑΟΚτσήδες για να στηρίξουν την ασπρόμαυρη ομάδα. Ούτως ή άλλως, υπήρχε πάντα μια θετική διάθεση.

Η ιστορία έχει πάρει τον δρόμο της, όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Δεν θέλω, σε καμία περίπτωση, να δώσω συνέχεια στη συζήτηση, από την ώρα που τώρα, προέχουν άλλα πράγματα. Τώρα προέχει η αλληλεγγύη μπροστά στα προβλήματα που έχουμε να ακολουθήσουμε.

Επαναλαμβάνω. Εγώ έχω τη διάθεση να συνεργαστώ και να βοηθήσω κάθε ομάδα, να απαντήσω στον καθένα, που θα ρωτήσει με επιχειρήματα. Εδώ είμαι, ούτε έχω κρυφτεί ποτέ, όπως λένε κάποιοι. Αν κάποιος θέλει να επιμένει σε κάποια θεωρία, επειδή έτσι έμαθε και έτσι θέλει να κάνει, δε θα τον εμποδίσω, αλλά πάντα με ηρεμία και όταν μου δίνεται η ευκαιρία, θα απαντώ».