Skip to main content

Αυγενάκης: Η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για όλους

Επικροτούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά διαφωνούμε με την περιορισμένη εφαρμογή του, τόνισε από τη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ.

«Με φτωχότερους, λιγότερους και χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους και με όλο και ασθενέστερες επιχειρήσεις, απειλείται σοβαρά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών και Άλλες Διατάξεις» από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Με το σημερινό νομοσχέδιο, επιτέλους, ξηλώνεται ένα μέρος από τον νόμο Κατρούγκαλου. Ένα νόμο που πριν από 2,5 χρόνια εμφανίζατε ως ασφαλιστική μεταρρύθμιση! Μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έφερε τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ακολούθησε τον στείρο και αδιέξοδο δρόμο των εισπρακτικών παρεμβάσεων και περικοπών και όχι βέβαια των αληθινών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο ίδιος. 

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι μισθοί μειώθηκαν περαιτέρω, το χρέος αυξήθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκαν ενώ στην ίδια αυτή περίοδο έχουν εφαρμοσθεί τα περισσότερα αναγκαστικά μέτρα από την εφορία που έχουν επιβληθεί ποτέ, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αναλογικά με το ΑΕΠ καθώς την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις κατέρρευσαν.

Παραθέτοντας στοιχεία, ο βουλευτής σημείωσε πως «οι αριθμοί αναδεικνύουν περίτρανα το καταστροφικό σας έργο».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: 

- Η αναλογία των φορολογικών εσόδων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών ως προς το ΑΕΠ έχει γίνει η επαχθέστερη ιστορικά επί των ημερών σας.
- Παραλάβατε μια οικονομία σε ανάπτυξη (+0,7% το 2014) και την οδηγήσατε σε ύφεση επί δύο συναπτά έτη (-0,3% το 2015 και -0,2% το 2016).
- Έχετε την αποκλειστική ευθύνη για τις νέες μειώσεις που καταγράφηκαν επί των ημερών σας στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Η αμοιβή εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό υποχώρησε κατά 2,3% το 2015 και κατά 0,9% το 2016, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εισπράττουν ακόμη λιγότερα συγκριτικά με το 2014.
- Η περίφημη αύξηση του κατώτατου μισθού: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με 317 ευρώ. Είστε η Κυβέρνηση που κάνατε τη «γενιά των 317 ευρώ»!
- Παράλληλα, έχετε προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην αγορά εργασίας, αφού κάνατε κυρίαρχες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, μόνο για τον μήνα Οκτώβριο η μερική απασχόληση ξεπέρασε το 62%.
- Και, βέβαια, είστε η κυβέρνηση, που οδήγησε 5,7 εκατ. Έλληνες να χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο το εξωπραγματικό ποσό των 137 δις ευρώ.
Σήμερα, έρχεστε να κάνετε άλλη μια κυβίστηση, άλλη μια κωλοτούμπα! Όμως, επιχειρείτε να διορθώσετε τα λάθη σας με ημίμετρα, αποσπασματικά και πρόχειρα. Δηλαδή:
- Παρά τη μείωση κατά 33,35%, οι εισφορές εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλές για σημαντικές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
- Από 1-1-2019 καταργείται η έκπτωση του ασφαλιστέου εισοδήματος κατά 15%, οπότε η μείωση συρρικνώνεται σημαντικά.
- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα όλοι οι ωφελούμενοι της μείωσης να έχουν ταυτόχρονα και ισόποση μείωση κατά 33,33% της κύριας σύνταξής τους.
- Με το σημερινό νομοσχέδιο η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ -σε βάθος χρόνου- θα οδηγηθούν -σε σταθερές τιμές- στα 30 ευρώ το μήνα και στα 3.000 ευρώ, αντίστοιχα.

«Επικροτούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά διαφωνούμε με την περιορισμένη εφαρμογή του μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Η ΝΔ θα μειώσει για όλους τους εργαζομένους και τους εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές. Και όταν λέμε ότι αυτή η μείωση θα ισχύσει για όλους τους εργαζομένους, το εννοούμε. Θα ισχύσει για τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όσο βέβαια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και να προσθέσω ότι το μέτρο αυτό, στο οποίο δεσμευόμαστε, είναι πολύ σημαντικό καθώς μειώνει τις σημερινές εισφορές κύριας σύνταξης κατά 25%», σημείωσε τέλος.