Skip to main content

Αύγουστος αγωνίας για τους πολυμεταγγιζόμενους στη Θεσσαλονίκη - Οι ανάγκες σε αίμα

Σε οριακό επίπεδο τα αποθέματα αίματος, σε κάποιες περιπτώσεις οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις αναβάλλονται και σε άλλες γίνονται υπομεταγγίσεις.

Με την αγωνία ζουν για ένα ακόμη καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον τρέχοντα μήνα οι θαλασσαιμικοί ασθενείς της Θεσσαλονίκης καθώς παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις αίματος. 

Τα ψυγεία των αιμοδοσιών στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται σε οριακό επίπεδο για να καλύψουν τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών και στην χειρότερη είναι σχεδόν άδεια με αποτέλεσμα να σημειώνονται αναβολές στις προγραμματισμένες μεταγγίσεις.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι 250 θαλασσαιμικοί μεταξύ των οποίων και ανήλικοι ασθενείς, που μεταγγίζονται στην μεγαλύτερη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας της Θεσσαλονίκης αυτή, του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Voria.gr, ειδικά τις τελευταίες ημέρες στην αιμοδοσία του Ιπποκρατείου, η οποία σημειωτέων σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, λόγων των αναγκών του νοσοκομείου, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις με αποτέλεσμα όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία να βρίσκονται στην αναμονή ακόμη και 3-4 ημέρες από το καθορισμένο ραντεβού τους προκειμένου να βρεθεί μια μονάδα αίματος, όταν οι ανάγκες τους είναι για δύο φιάλες ανά περίπου 15  ημέρες.  

Οι ασθενείς αναφέρουν στη Voria.gr ότι οι αναβολές των μεταγγίσεων αλλά και οι υπομεταγγίσεις (μία μονάδα αίματος αντί για δύο) επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα τους και την ικανότητά τους στο να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους όταν φτάνει η ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού τούς κυριεύει το άγχος για το αν και πότε θα βρεθούν οι μονάδες αίματος που απαιτούνται, ώστε να διατηρηθεί η αιμοσφαιρίνη τους (συστατικό του αίματος) σε ικανοποιητικά επίπεδα ώστε να μην επηρεάζεται η καθημερινή διαβίωσή τους.

Σχετικά καλύτερη είναι η εικόνα που επικρατεί στις αιμοδοσίες του Αγίου Παύλου και του ΑΧΕΠΑ.

Η Διευθύντρια αιμοδοσίας του Αγίου Παύλου κ. Ευαγγελία Γιαρτζά αναφέρει στη Voria.gr, ότι οι ανάγκες που υπάρχουν τόσο για τους πολυμεταγγιζόμενους όσο και για τα χειρουργεία καλύπτονται, ωστόσο επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι οριακή, όπως άλλωστε κάθε τέτοια περίοδο. «Κάθε χρόνο αυτή η περίοδος είναι δύσκολη. Κάνουμε υπομονή μέχρι την 1η Σεπτέμβρη που θα ξεκινήσουν οι εξορμήσεις» επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι στην μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του ΑΧΕΠΑ μεταγγίζονται περίπου 100 ασθενείς και άλλοι 40 στην μονάδα του Αγίου Παύλου.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες πριν φύγουν για τις διακοπές τους ή εφόσον επιστρέψουν να σπεύσουν σε κάποιο  νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και να δώσουν αίμα, το πολύτιμο αγαθό της ζωής. 

Χρηστικές πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν αίμα μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας https://pameaimodosia.gr/.

Τα ωράρια αιμοληψιών των αιμοδοσιών ανά νοσοκομείο:

ΑΧΕΠΑ:

Καθημερινά: 8:30 - 13.30 (Τετ.:10.30-13.30) και 17:30 - 19:30
ΣΚ και αργίες: 9:00 - 12:30.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ:

Καθημερινά:   8:30 – 14:00 και 17:00 - 19:00 (εκτός Παρασκευής)
ΣΚ και αργίες: 9:00 - 12:00

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ:

Καθημερινά: 8:30 – 13:30 και 16:30 - 19:30

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ:

Καθημερινά: 9:00 – 13:30 και 17:00 – 19:00
ΣΚ και αργίες: 10:00 – 12:00

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Καθημερινά: 8:30 – 14:00
Δ-Τετ-Παρ και: 17:00 – 20:00
Κυριακή: 8:30 – 14:00