Skip to main content

Αυλαία σε Θεσσαλονίκη για το νέο κόμμα Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση

Εκδήλωση για την ίδρυση ενός νέου κομματικού φορέα με αναφορά στο Κέντρο, στο «Ολύμπιον» στις 15 Ιανουαρίου με ομιλητή τον Γιάννη Μπουτάρη

του Δημήτρη Παπανίκου

Από τη Θεσσαλονίκη θα κάνει ποδαρικό το πολιτικό εγχείρημα για την ίδρυση ενός νέου κομματικού φορέα με αναφορά στο Κέντρο, του οποίου ηγούνται πρώην υπουργοί οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εκτός ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση του νέου πολιτικού εγχειρήματος πρόκειται να γίνει την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε ανάλογες εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε ισάριθμες πόλεις. Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα ή Γιάννινα (δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη) και θα κλείσει στην Αθήνα. Ο στόχος αυτών των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ώρα αποφάσεων για το νέο ενιαίο κόμμα της προοδευτικής παράταξης» είναι να διαπιστωθεί η πολιτική και κοινωνική απήχηση αυτού του νέου εγχειρήματος.

Με ομιλητή τον Μπουτάρη

Το «παρών» σε αυτές τις εκδηλώσεις θα δώσουν οι πρωτεργάτες, πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης. Στον βασικό πυρήνα της πρωτοβουλίας βρίσκονται επίσης οι Γιάννης Δατσέρης και Γιάννης Μεϊμάρογλου οι οποίοι συμμετείχαν και στην επιτροπή διαλόγου μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Πέραν των πέντε, σε κάθε πόλη θα υπάρχουν και τοπικοί ομιλητές. Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης θα μιλήσουν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Δημήτρης Κατσαντώνης ως εκπρόσωπος της Κίνησης «Σύγχρονοι Δημοκράτες» η οποία συμπράττει στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Νέο κόμμα

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αποφεύγουν προς το παρόν να μιλήσουν για την ίδρυση νέου κόμματος. Επισημαίνουν ότι στόχος τους είναι να επενεργήσουν ως καταλύτες ώστε να ευοδωθεί η συζήτηση η οποία γίνεται εδώ και μήνες στο χώρο της κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση ενός νέου κόμματος, από μηδενική βάση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, μετά το τέλος του κύκλου των πέντε εκδηλώσεων οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας θα απευθύνουν δημόσια πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και προς άλλες κινήσεις οι οποίες έχουν το πολιτικό στίγμα τους στο χώρο της κεντροαριστεράς, να συμπράξουν στην ίδρυση ενός νέου ενιαίου κόμματος, το οποίο θα προκύψει μέσα από ιδρυτικό συνέδριο ενώ ο αρχηγός του θα εκλεγεί από τη βάση. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τα κόμματα, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα υπόλοιπα στελέχη της νέας πρωτοβουλίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ίδρυση του νέου κόμματος, κάπου γύρω στον Απρίλιο. «Η πρωτοβουλία μας δεν πρόκειται να εξαντληθεί στο επίπεδο άλλης μια δημόσιας έκκλησης για διάλογο. Θα προχωρήσουμε με όσους δείξουν ενδιαφέρον και ανταποκριθούν» δηλώνει στη Voria.gr ένας εκ των πρωτεργατών της Κίνησης. Άλλωστε, ήδη διακινείται κείμενο με τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας το οποίο έχουν συνυπογράψει περισσότεροι από 500.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη ο οποίος μίλησε στη Voria.gr «οι ‘Σύγχρονοι Δημοκράτες’ συμμετέχουν στην Κίνηση προτείνοντας τη συγκρότηση ‘πρωτοβουλιών βάσης’ σε κάθε πόλη, από τις οποίες θα προκύψουν τα μέλη του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος». Ο κ. Κατσαντώνης εξηγεί ότι ως προς το θέμα του επικεφαλής, φαίνεται να υπάρχει σύγκληση αυτός να εκλεγεί με ανοιχτή ψηφοφορία από τη βάση, μετά το ιδρυτικό συνέδριο.

Χωρίς το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις το ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα. Η Φώφη Γεννηματά έχει τα δικά της σχέδια σύμφωνα με τα οποία το όποιο νέο κόμμα θα πρέπει να έχει αναφορά στην κεντροαριστερά και κορμό το ΠΑΣΟΚ. Απεναντίας, θετικός απέναντι στη νέα πρωτοβουλία εμφανίζεται ο επικεφαλής το Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος τα έχει σπάσει με την κ. Γεννηματά. Ο κ. Θεοδωράκης έχει διαμηνύσει πως εφόσον καρποφορήσει αυτή η νέα προσπάθεια εκείνος προτίθεται να συμμετάσχει. Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο αρκετά στελέχη της εμφανίζονται πρόθυμα να συμμετάσχουν. Άγνωστο παραμένει ποια στάση θα τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις πάντως, τον θέλουν να βλέπει με ευνοϊκό μάτι τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά. Τέλος, τη στάση της αποχής απ’ όλες αυτές τις διεργασίες έχει επιλέξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τρέχει το δικό του εγχείρημα του «Κύκλου» ιδεών διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κόμμα.