Skip to main content

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φετινά Δημήτρια - Αυλαία την 1η Οκτωβρίου

Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει 20 παραγωγές και πάνω από 200 καλλιτέχνες από διάφορα σημεία του πλανήτη, από Ιταλία μέχρι ΗΠΑ και τη Ν. Αφρική

Μια νέα ανάσα Πολιτισμού και Τέχνης στη Θεσσαλονίκη έρχονται να προσδώσουν τα 56α Δημήτρια που εκκινούν την 1η Οκτωβρίου και μέσα σε 20 ημέρες θα αποπειραθούν να φέρουν φως και μια νέα πνοή στην πόλη μας.

Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει 20 παραγωγές και πάνω από 200 καλλιτέχνες από διάφορα σημεία του πλανήτη, από την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αφρική.

Τα φετινά Δημήτρια θα λάβουν χώρα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Βασιλικό Θέατρο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Άνετον, στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο Γενί Τζαμί.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην παρουσίαση του προγράμματος για τα 56α Δημήτρια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας προχώρησε σε έναν παραλληλισμό, δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τη σημασία του τίτλου της φετινής διοργάνωσης.

«Όπως μετά από ένα μακροβούτι ο καθένας μας επιθυμεί να βγάλει τη μάσκα του και να πάρει μια βαθιά ανάσα, έτσι και όλοι μας μετά από μια τόσο μακροσκελή περίοδο πολιτισμικού εγκλεισμού είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτήν την πολυπόθητη ανάσα μέσα από μια πυκνή διοργάνωση», τόνισε ο δήμαρχος αναφέροντας, μάλιστα, πώς τα Δημήτρια αποτελούν μια βαριά παράδοση η οποία γίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξη. Κλείνοντας ο κ. Ζέρβας ευχαρίστησε την επιτροπή της διοργάνωσης αλλά και όλους τους φορείς που συνεργάζονται για αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.

«Ήρθε και πάλι η ώρα να ανασάνουμε την ομορφιά της Τέχνης. Ο Πολιτισμός, άλλωστε, είναι βίωμα και χαιρόμαστε τόσο πολύ που επιστρέφουμε στη μυσταγωγική σχέση κοινού-σκηνής», σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, προσθέτοντας πως τα 56α Δημήτρια θα φιλοξενήσουν πάνω από 200 καλλιτέχνες σε 20 μέρες γεμάτες πολιτισμό και χαρά.

Ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου και συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής της διοργάνωσης σημείωσε με τη σειρά του πως τα φετινά Δημήτρια είναι πιο ζωντανά, πιο φρέσκα και γεμάτα εκπλήξεις.

«Μετά τη περυσινή εμπειρία προσπαθήσαμε φέτος να βρούμε μια νέα ανάσα και ετοιμάσαμε ο,τι καλύτερο μπορούσαμε τόσο στα εικαστικά, στον χορό, στον κινηματογράφο, στις εκθέσεις αλλά και στο θέατρο, παρά το γεγονός πως στο συγκεκριμένο είδος, στο δικό μου είδος επιφύλασσομασε για του χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίου. Προχωρώντας, μοιράστηκε και ο ίδιος τη δική του ερμηνεία για το όνομα του φετινού φεστιβάλ. «Ο καθένας μας βίωσε μια δική του προσωπική τραγωδία με τον αόρατο εχθρό τον οποίο αντιμετωπίζουμε. Την ίδια εμπειρία έζησα και εγώ με έναν κοντινό συγγενικό μου πρόσωπο», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου τονίζοντας πως «για εμένα το 24ωρο μόλις το άτομο αυτό ξύπνησε, αυτή η ανάσα που πήρε και η χαρά που νιώσαμε είναι για μένα το φετινό φεστιβάλ».

Το φεστιβάλ των Δημητρίων σηκώνει αυλαία στη 1 Οκτωβρίου με την έκθεση εικαστικών «Λεωνίδας - Ναπολέων - Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, την οποία θα εγκαινιάσει η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αρκετά σημαντικό σταθμό του φετινού φεστιβάλ αποτελεί το εργαστήριο 25 καλλιτεχνών που θα διαρκέσει 6 ημέρες.

Να σημειωθεί πως τα 56α Δημήτρια ακολουθούν το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπως προτρέπει και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι αποστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τηρηθούν ως έχουν, σημείωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των 56ων Δημητρίων εδώ.