Skip to main content

Αβραμόπουλος από Θεσσαλονίκη: Χωρίς τη Σένγκεν η Ευρώπη τελειώνει

Ο Επίτροπος άφησε αιχμές για τους ηγέτες που μιλούν για φράχτες και κλειστά σύνορα, λέγοντας πως η ιστορία και οι πολίτες θα τους κρίνουν

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος από το βήμα του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο κόσμος το 2017 και πέρα: Σε αναζήτηση σταθερότητας», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

«Η ζώνη Σένγκεν, παρότι βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης του προσφυγικού, είναι το σύμβολο του να είσαι και να αισθάνεσαι Ευρωπαίος. Η Σένγκεν πρέπει να προστατευτεί, γιατί αν διαλυθεί αυτό θα είναι και το τέλος της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Και όμως, η Σένγκεν κινδυνεύει, γιατί η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με μια ανευ προηγουμένου προσφυγική κρίση για την οποία δεν ήταν με τίποτα προετοιμασμένη, υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η απάντηση τόσο στο προσφυγικό όσο και το ζήτημα ασφάλειας στην περιοχή είναι η συνεργασία και η κοινή δράση. 

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ενώ ανακοίνωσε ότι είναι ήδη στο τραπέζι η αναμόρφωση της συνθήκης του Δουβλίνου για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό.

Για να προστατευθεί η Σένγκεν αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές αρχές που αυτή εκπροσωπεί, ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει «όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότα και αλληλεγγύη». «Δεν μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη όταν εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι από την πλευρά μας. Δεν γίνεται αλληλεγγύη α λα καρτ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί. «Αν διαλυθεί η συμφωνία, θα είναι καταστροφή για όλους μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος άφησε αιχμές προς τους ηγέτες που μιλούν για φράχτες και κλειστά σύνορα, λέγοντας πως η ιστορία και οι πολίτες θα τους κρίνουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δημοκρατία και Ειρήνη που προσφέρει η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Η αποτυχία δεν είναι επιλογή σε μια εποχή που ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός έχουν αυξηθεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης, σημείωσε στον χαιρετισμό του πως η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη στιγμή, με προβλήματα, αλλά έχει τη δυνατότητα να τα ξεπεράσει. «Έχουμε διδαχθεί όλοι μας από τα λάθη που έχουν γίνει και στα οποία έχουμε όλοι μας συμμετοχή και είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για να κάνουμε ένα βήμα. Η γνώση του τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας θα μας βοηθήσει να κάνουμε το βήμα αυτό» υπογράμμισε.

Το 5ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield και του ACT-American College of Thessaloniki.

Το εφετινό Συμπόσιο κινήθηκε γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: α) την προσφυγική κρίση, β) την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και γ) την αστάθεια στην Ουκρανία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.