Skip to main content

Αβραμόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί με πλήρη διαφάνεια

«Οι Ούγγροι πολίτες, αλλά και οι πολίτες ολόκληρης της ΕΕ, αξίζουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Η ειρωνεία στην εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης είναι ότι οι επιθέσεις κατά της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα επιθέσεις κατά της ίδιας της Ουγγαρίας. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν», τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο ουγγρικό μέσο HVG, αναφερόμενος στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο από την κυβέρνηση Όρμπαν στον Τύπο, στο ίντερνετ, καθώς και με αφίσες κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέλος του ΕΛΚ όπως και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ότι «υποστηρίζει τη μετανάστευση» στο πλευρό του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί με πλήρη διαφάνεια, δεν πολιτικολογούμε κεκλεισμένων των θυρών και οι Ούγγροι πολίτες, αλλά και οι πολίτες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξίζουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιολογίες» υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επισημαίνει ότι η Ουγγαρία αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου, η ουγγρική κυβέρνηση συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ουγγαρία είναι μέλος του Συμβουλίου, δηλαδή συναποφασίζει στο πλαίσιο αυτού. Η προσέγγισή της είναι επομένως αντιφατική: αφενός, εγκρίνει τις αποφάσεις μας και, αφετέρου, τις αμφισβητεί, και φτάνει ακόμα και στο να επιτεθεί σε αυτές», σημειώνει, ενώ κάνει λόγο για «εξόφθαλμη παραπληροφόρηση» στην οποία η Επιτροπή απάντησε και θα συνεχίσει να απαντά για να την ανασκευάσει. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε στην εποχή της παραπληροφόρησης (fake news).

Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται αμερόληπτες και αντικειμενικές πληροφορίες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ήθελα να δώσω αυτή τη συνέντευξη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Ούγγρους να διαβάσουν τα λόγια μου, χωρίς παρερμηνείες», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης, ότι «ορισμένες κυβερνήσεις παρουσιάζουν στους πολίτες τους μία ψευδή εικόνα σχετικά με την ΕΕ, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα. Αυτές είναι λαϊκίστικες πρακτικές» και τονίζει ότι όλα τα κράτη- μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας, «οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε από κοινού, καθώς με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών τους».

Απαντώντας στις επικρίσεις Ούγγρων πολιτικών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χορήγησε χρηματοδοτική ενίσχυση για την επιτήρηση των συνόρων, και σε αντιφατικές ειδήσεις σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης που έλαβε πραγματικά από την ΕΕ η Ουγγαρία, ξεκαθαρίζει: «Η Ένωση στηρίζει όλα τα κράτη-μέλη για την προστασία των συνόρων τους. Παράλληλα, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελεί κοινό συμφέρον όλων των κρατών μελών της ΕΕ και είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση από το 2015.

Στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων, η Επιτροπή έχει δεσμεύσει για την Ουγγαρία περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τα μέτρα ασφάλειας και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Από αυτό το ποσό, περισσότερα από 52 εκατ. ευρώ προορίζονται για την διαχείριση των συνόρων. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, ενώ ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την προστασία των συνόρων τους, δεν αντικαθιστά τα ίδια τα κράτη-μέλη».

Σημειώνει, επίσης, ότι η Ουγγαρία έχει ζητήσει 54 εκατ. ευρώ βοήθεια για την προστασία των συνόρων «εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ και η Επιτροπή ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι ενέκρινε το ποσό». Και προσθέτει: «Μεταξύ του 2014 και του 2015, η ουγγρική κυβέρνηση έλαβε τρεις φορές έκτακτες επιδοτήσεις συνολικού ύψους 6,26 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς, μόνο το 33% περίπου του ποσού αυτού έχει απορροφηθεί από την Ουγγαρία. Επιτρέψτε μου επίσης να υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή βοηθά επί του παρόντος στην επιτήρηση των συνόρων Ουγγαρίας- Σερβίας».