Skip to main content

Αβραμόπουλος: Κρατική ανεπάρκεια στο θέμα των αιτήσεων του ασύλου

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας μίλησε για τις σύγχρονες προκλήσεις του μεταναστευτικού και του τομέα ασφάλειας.

«Ο αιώνας μας θα χαρακτηριστεί ο αιώνας της ανθρώπινης κινητικότητας», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται σήμερα στο Ολύμπιον. 

Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, τη στιγμή αυτή που μιλάμε 75 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνηση. 

Ανακαλώντας τις δύσκολες ώρες του 2015-2016 με τις αυξημένες ροές προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διέθετε τότε ένα ευρωπαϊκό σύστημα και μια κοινή στρατηγική ασφάλειας και μετανάστευσης καθώς τα κράτη μέλη δεν είχαν την ίδια άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών. Όπως σημείωσε ο ίδιος, και τώρα παρατηρούνται αυξημένες ροές. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία έγινε κατανοητό ότι και η γειτονική χώρα θέλει να κρατήσει ζωντανή τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ο Επίτροπος τόνισε πως από πλευράς της η Ελλάδα έχει επιδείξει κρατική ανεπάρκεια στην ταχύτητα με την οποία εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου. «Θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα 35.000 άτομα και έχουν επιστραφεί μόλις 1.500 άτομα», τόνισε. 

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ακόμα και τον παράγοντα της αλληλεγγύης και ασφάλειας. Όπως σημείωσε, έπρεπε αυτός να καλέσει τα μέλη της Ένωση και να τους πείσει να συνεργαστούν στον τομέα της ισλαμικής τρομοκρατίας. Σας λέω μάλιστα τώρα πως αν οι χώρες είχαν συνεργαστεί μεταξύ τους νωρίτερα, κάποιες από τις τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», δήλωσε.