Skip to main content

Αβραμόπουλος: Να καθαρίσει η Νέα Παραλία από καντίνες-πάγκους

Δημιουργία μικτών κλιμακίων με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να μπει τέλος στην αναρχία στη Νέα Παραλία και άλλους δημόσιους χώρους.

Συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημόσιου χώρου και της παραβατικότητας πρότεινε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο χαρακτήρισε πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο το θέμα της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης.  «Πρέπει να ενεργήσουμε αξιοποιώντας και άλλα μέσα και, οπωσδήποτε, σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η Αστυνομία κ.λπ. είναι παράγοντες που πρέπει να ενεργοποιηθούν από το δήμο και με επικεφαλής το δήμαρχο και τους εντεταλμένους συμβούλους για τα θέματα αυτά οφείλουμε να αποφασίσουμε ότι θα πάψουμε να ανεχόμαστε την κατάσταση αυτή και θα προβόμου σε ενέργειες από κοινού. Μόνο με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πρότεινε, παράλληλα, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικότητας είναι η αφαίρεση άδειας. «Αφαίρεση άδειας στις περιπτώσεις αυτών που επιχειρούν και παρανομούν κατάφορα» σημείωσε και πρόσθεσε με έμφαση: «Η έννοια της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να συνδέεται κατ΄ ανάγκη και με την έννοια της παραβατικότητας και της παρανομίας. Δεν ταυτίζονται αυτά. Πρέπει να δείξουμε μηδενική ανοχή. Διότι η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της- τόσο απλά. Και αυτό δεν μπορεί να είναι ένα φορτίο που φέρει αποκλειστικά ο Δήμος».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, «το καθεστώς είναι σύνθετο, οι αρμοδιότητες συμπλέκονται, αλληλοεπικαλύπτονται, συγχέονται». «Αυτές τις δυσλειτουργίες πρέπει να τις υπερβούμε και να δράσουμε. Άρα λοιπόν, η μόνη λύση είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Και ισχύς εν τη ενώσει σημαίνει ότι, ο δήμαρχος, εμείς όλοι ως Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και ζητήσουμε από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να δώσει εντολή στο Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου ώστε να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια. Παράβαση θα σημαίνει άμεση αφαίρεση αδείας».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σημείωσε ότι «προτεραιότητα του Δήμου δεν είναι να …βγάζει λεφτά βάζοντας πρόστιμα. Προτεραιότητά του πρέπει να είναι να διατηρεί την πόλη προσβάσιμη για όλους τους πολίτες, να εγγυάται την ευταξία και τα δικαιώματα των ανθρώπων στο δημόσιο χώρο και σε καλές συνθήκες ζωής».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αναγκαιότητας σύμπραξης φορέων και υπηρεσιών, της αναγκαιότητας δημιουργίας μικτών κλιμακίων που θα υπερβαίνουν τα ζητήματα των συμπλεκόμενων και αλληλεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων είναι η κατάσταση αναρχίας που επικρατεί στην παραλία –κυρίως η Νέα Παραλία τώρα που καλοκαίριασε» τόνισε.

«Ποιοι είναι όλοι αυτοί που πουλάν διάφορα πράγματα στην παραλία –καροτσάκια, καντίνες, πάγκοι… ; Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι θα μπορούσαν αξιοπρεπώς να πάρουν ένα καροτσάκι και, έχοντας άδεια, να πουλήσουν τα προϊόντα τους εκεί. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να έχουμε όμορφα, περιποιημένα καροτσάκια μιας ενιαίας αισθητικής και όχι αυτό το χάος. Ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στη Νέα Παραλία, το θέμα εμπίπτει στην κατηγορία του παραεμπορίου κ.λπ. κ.λπ. Αρμοδιότητες που συμπλέκονται δημιουργώντας κενό το οποίο επιτρέπει σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και στην παραβατικότητα να εδραιώνονται και να επιδεινώνονται. Συνεννόηση, λοιπόν, με τους αρμόδιους φορείς και παρέμβαση με μικτά κλιμάκια. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα» σημείωσε.

Φωτογραφία που ανήρτησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίο στο facebook