Skip to main content

Αύριο η απόφαση στο αίτημα της ΕΥΑΘ να μην σφραγιστεί η ΜΚΑ

Σήμερα το πρωί συζητήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο το αίτημα της ΕΥΑΘ για προσωρινή αναστολή στην εφαρμογή της απόφασης σφράγισης της Μονάδας.

Αύριο, Πέμπτη 6 Ιουλίου λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης θα αποφανθεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο επί του αιτήματος της ΕΥΑΘ για προσωρινή αναστολή του σφραγίσματος της Μονάδας Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί συζητήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο το αίτημα της ΕΥΑΘ για προσωρινή αναστολή στην εφαρμογή της απόφασης σφράγισης της Μονάδας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΕΥΑΘ, διά του δικηγόρου της, υποστήριξε ότι η απόφαση σφράγισης της ΜΚΑ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, διότι, όπως επισημάνθηκε, ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον. «Με τη συγκεκριμένη απόφαση, όμως, θα ρυπανθεί, ενώ η συνέχιση λειτουργίας της Μονάδας, που σχεδόν έχει περατωθεί, απορρυπαίνει το περιβάλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρόσθετη παρέμβαση έκανε η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ, η οποία ανέλαβε τη χρηματοδότηση της επέκτασης με 5 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας, με την ολοκλήρωση του έργου τα λύματα υφίστανται ικανοποιητική απορρύπανση με συνέπεια να μην μολύνεται ο Θερμαϊκός. «Αναγνωρίζουμε από τη μία τη μέριμνα της Περιφέρειας να τηρείται ο νόμος κι από την άλλη το ενδιαφέρον της ΕΥΑΘ να πειστεί ότι όλα κατασκευάστηκαν σωστά», τόνισε.

Στη συζήτηση δεν παρέστη εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εκτιμά ότι το ζήτημα δεν άπτεται της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου, αλλά του ΣτΕ.
Εάν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής μέχρι την ημερομηνία της κύριας συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, τότε θα δοθεί μία παράταση στο σφράγισμα της ΜΚΑ.