Skip to main content

Αύριο η απονομή του γερμανικού βραβείου σε Τσίπρα-Ζάεφ για τις Πρέσπες

Η βράβευση περιλαμβάνεται στην ατζέντα της 55ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο. Ηχηρή η απουσία Μακρόν.

Σήμερα ξεκινά η 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, με τη συμμετοχή πάνω από 35 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργών Εξωτερικών και 30 υπουργών Άμυνας.

Στην ατζέντα της φετινής Διάσκεψης περιλαμβάνονται συζητήσεις για την εξέλιξη και τις προοπτικές του ΝΑΤΟ, για το Brexit, την Ρωσία, την Μέση Ανατολή και την Κίνα, αλλά και για τις απειλές του κυβερνοχώρου, το διεθνές εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, θα γίνει η απονομή του βραβείου «Έβαλντ φον Κλάιστ» στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η απονομή θα γίνει αύριο σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία βασιλέων και άλλων ευγενών από το 1508 έως το 1918.

Ηχηρή θα είναι η απουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που αν και επικαλέστηκε τα «Κίτρινα Γιλέκα», η μη συμμετοχή του οφείλεται πιθανότατα στη διαφωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ για τον «Nordstream 2». Παρών θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Απαισιόδοξος ο επικεφαλής της Διάσκεψης

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Διάσκεψης, πρέσβης Βόλγφκανγκ Ίσινγκερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία των εργασιών, λέγοντας ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι «δεν ενδιαφέρονται για έναν ανοιχτό διάλογο, αλλά απλώς θέλουν μια σκηνή» για να εμφανιστούν και αρνούνται να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, απαιτώντας να εκφωνήσουν απλώς μια ομιλία ενώπιον του ακροατηρίου.

Ανάμεσα στους σημερινούς ομιλητές θα είναι οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Βρετανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Γκάβιν Γουίλιαμσον. Επίσης, θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος θα έχει προηγουμένως συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Όπως κάθε χρόνο, τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο του Μονάχου είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Φέτος την φύλαξη έχουν αναλάβει 4.400 αστυνομικοί, 400 περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Εκτός από το ξενοδοχείο «Bayerischer Hof», στο οποίο πραγματοποιείται η Διάσκεψη, φυλάσσονται σε 24ωρη βάση ακόμη δέκα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ανακοινωθεί και φέτος, ωστόσο η Αστυνομία αναμένει μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και κάνει λόγο για περίπου 2.500 άτομα.