Skip to main content

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η σύγκληση της ΚΟ έρχεται υπό την σκιά των σχεδόν καθημερινών δηλώσεων του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας.

Έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει συγκαλέσει για αύριο Τρίτη στις 10:30 το πρωί ο πρόεδρος της παράταξης Πάνος Καμμένος, με αντικείμενο την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα στηρίξει την συμφωνία όταν κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Η σύγκληση της ΚΟ έρχεται υπό την σκιά των σχεδόν καθημερινών δηλώσεων του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας, οι οποίες έχουν προκαλέσει ενόχληση στην Αθήνα, αλλά και την στιγμή που η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στα Σκόπια φαντάζει να προχωρά ανεμπόδιστα.

Ο κ. Καμμένος είχε επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση πως η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα κατάφερνε να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί προϋπόθεση για κύρωση της συμφωνίας.

Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να λάβει χώρα στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ στις 15 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος.

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, που σημαίνει πως κ. Ζάεφ θα χρειαστεί και πάλι την στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την αναθεώρηση στην πρώτη ψηφοφορία.