Skip to main content

Αύριο οι πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΜΑΚ – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι λένε στη Voria.gr οι υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις, τέσσερις αντιπρυτάνεις

Κάλπες για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών πρόκειται να στηθούν αύριο Τρίτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι εκλογές ενδέχεται να επαναληφθούν και την επομένη εφόσον κανείς εκ των τριών υποψηφίων για τη θέση του πρύτανη δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1 των ψήφων από τον πρώτο γύρο. Οι εκλογές θα γίνουν με κάλπη και όχι με ηλεκτρονική ψηφοφορία όπως είχε συμβεί πριν από τέσσερα χρόνια. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 400 εκλέκτορες εκ των οποίων οι περίπου 200 είναι καθηγητές και οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι και ειδικοί διδάκτορες των οποίων η ψήφος έχει διαφορετική βαρύτητα (περίπου το 1/5 σε σχέση με αυτήν των μελών ΔΕΠ).

Τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις, τέσσερις αντιπρυτάνεις

Είναι η πρώτη φορά που στο ΠΑΜΑΚ τη θέση του πρύτανη διεκδικούν τρεις καθηγητές του ιδρύματος. Πρόκειται για τον Κώστα Παπαδόπουλο, νυν αναπληρωτή πρύτανη, καθηγητή του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, τον Στέλιο Κατρανίδη, καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Σπουδών και τον Λάζαρο Τριάρχου, καθηγητή του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Τις τρεις θέσεις των αναπληρωτών πρυτάνεων διεκδικούν οι Ευγενία Αλεξανδροπούλου (τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής), Δημήτρης Κιρκιλής (τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών), Λήδα Στάμου και Δημήτρης Χανδράκης (τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης). Σε αυτές τις εκλογές οι αναπληρωτές πρυτάνεις εκλέγονται από διαφορετικό ψηφοδέλτιο σε σχέση με αυτό των πρυτάνεων. Ωστόσο, ήδη οι υποψήφιοι αναπληρωτές πρυτάνεις έχουν εκφραστεί υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων πρυτάνεων. Συγκεκριμένα, οι κ. Αλεξανδροπούλου και Στάμου έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου, ενώ οι κ. Χανδράκης και Κιρκιλής την υποψηφιότητα του κ. Κατρανίδη.

Οι θέσεις των υποψηφίων πρυτάνεων

Ο Κ. Παπαδόπουλος τόνισε στη Voria.gr ότι: «Όπως είναι αυτή τη στιγμή η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να στηριχθούμε σε τέσσερις άξονες: ο ένας είναι η αξιοκρατία, ένας άλλος η χειραφέτηση, ένας τρίτος η αποτελεσματικότητα και ο τέταρτος και σπουδαιότερος η διεθνοποίηση. Αυτό ισχύει για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα βεβαίως. Όσον αφορά ειδικότερα το ΠΑΜΑΚ εκείνο που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ένα καλό κλίμα εργασίας για τους συναδέλφους, καθηγητές αλλά και διοικητικούς, να υπάρχουν κρίσεις αντικειμενικές με αξιοκρατία, ένα περιβάλλον εργασίας, χωρίς φόβους, μηχανισμούς και περιορισμούς. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στο ΠΑΜΑΚ, αλλά θα πρέπει να το συνεχίσουμε και να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο. Με ενδιαφέρει, επίσης, να δούμε το θέμα το κτιριακό γιατί σ’ αυτό πάσχουμε πάρα πολύ. Προσπαθούμε να χτίσουμε κάποιες νέες εγκαταστάσεις στη Θέρμη, κι ευχαριστούμε τόσο τον δήμο Θέρμης που μας παραχωρεί μια έκταση γι’ αυτό το σκοπό, όσο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχει δεσμεύσει ένα ποσόν για την κατασκευή των κτιρίων. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα για μεγέθυνση του πανεπιστημίου μας με νέες σχολές, με νέα τμήματα, με νέα πρωτότυπα γνωστικά αντικείμενα που δεν θα υπάρχουν σε άλλα πανεπιστήμια».

Ο Στ. Κατρανίδης δήλωσε: «Το ΠΑΜΑΚ έχει κατοχυρωθεί ως ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει υψηλό επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και στόχος μας είναι να τονώσουμε αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πανεπιστημίου κυρίως μέσα από τη βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της έρευνας. Αιχμή για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η τόνωση της ερευνητικής προσπάθειας. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν βήματα για τη βελτίωση των υποδομών στις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν χώροι προς αξιοποίηση οι οποίοι να βρίσκονται πλησίον του πανεπιστημίου. Από τα πρώτα προβλήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Βρίσκονται προς έγκριση εδώ και καιρό στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι. Όμως το πανεπιστήμιο θα πρέπει να γνωρίζει για να κάνει εγκαίρως τον προγραμματισμό του, να γίνουν οι απαραίτητες προκηρύξεις ώστε να πάρουν και οι φοιτητές τις αποφάσεις τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από την αναγνωρισιμότητα που προσφέρουν στο ΠΑΜΑΚ τα μεταπτυχιακά προγράμματα, προσφέρουν επίσης και περίπου 50 θέσεις εργασίας που χρηματοδοτούνται από αυτά τα προγράμματα. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μικρός, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι υπάλληλοι του ΠΑΜΑΚ είναι 150».

Ο Λ. Τριάρχου τόνισε πως στόχος του είναι να αλλάξουν αρκετά πράγματα και στους τρεις βασικούς τομείς της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, δηλαδή στη διδασκαλία, την έρευνα και τον τρόπο διοίκησης του πανεπιστημίου. Είπε πως στόχος της διδασκαλίας θα πρέπει να κυρίως το πως αποκτιέται η γνώση και όχι να γίνεται απλώς αποστήθιση. Να υπάρξει περισσότερη προβολή στο σπουδαίο ερευνητικό έργο το οποίο παράγεται στο ΠΑΜΑΚ και επίσης να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου. Ο κ. Τριάρχου θεωρεί ότι είναι θετικό οι αναπληρωτές πρυτάνεις να εκλέγονται ξεχωριστά από τους πρυτάνεις «η συνεργασία είναι ένδειξη ακαδημαϊκού πολιτισμού», τόνισε. Σημείωσε, επίσης, ότι θα ήταν καλό να υπήρχε και ένας απολογισμός και έκθεση πεπραγμένων από τις απερχόμενες πρυτανικές αρχές «ελπίζω αυτό να γίνει με το πέρας της θητείας τους τον Αύγουστο» ανέφερε.