Skip to main content

Αύριο οι προεδρικές εκλογές στα Σκόπια-Στις κάλπες 1.8 εκατ. ψηφοφόροι

Ψηφίζουν αύριο οι πολίτες στη Β. Μακεδονία. Οι τρεις προεδρικοί υποψήφιοι είναι: ο Στέβο Πενταρόβσκι, ο Γκορντάνα Σιλιανόβσκα και ο Μπλερίμ Ρέκα.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Οι τρεις προεδρικοί υποψήφιοι είναι: ο Στέβο Πενταρόβσκι που υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αλβανικά πολιτικά κόμματα, η Γκορντάνα Σιλιανόβσκα, που έχει πάρει το χρίσμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE και ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Μπλερίμ Ρέκα, ο οποίος έχει την υποστήριξη των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στο Τέτοβο από όπου μίλησε για ισότητα μεταξύ των κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας παράλληλα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός υποψήφιος του συνασπισμού, ο Πενταρόβσκι ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στη Στρούγκα και την Οχρίδα. Η εκστρατεία του επικεντρώθηκε κυρίως σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο Pendarovski δηλώνει ότι υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως η υποψήφια με το VMRO-DPMNE, Σιλιανόβσκα, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κάνει τα πάντα για να την αναθεωρήσει. Έχει πει ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας, αλλά προσωπικά, δεν θα χρησιμοποιήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».