Skip to main content

Αύριο κινδυνεύει να κλείσει όλη η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης!

Ενδεχόμενη σφράγιση της ΜΚΑ θα σημάνει άμεση παύση λειτουργίας όλων των βιομηχανιών στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Στα χέρια της Δικαιοσύνης η απόφαση.

Για δυο «τυπικά» χαρτιά κινδυνεύει να βάλει αύριο «λουκέτο» όλη η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης! Μια ιστορία απίστευτης γραφειοκρατικής τρέλας έχει θέσει σε κίνδυνο όλη τη βιομηχανική παραγωγή της Θεσσαλονίκης, η συνέχιση της οποίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κριθεί αύριο το πρωί στα διοικητικά δικαστήρια.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη Μονάδα Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΑ), που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά λύματα και τα λύματα από τους βιολογικούς καθαρισμούς των βιομηχανιών που είναι εγκαταστημένες στη ΒΙΠΕΘ.

Η ιστορία ξεκινά από πέρσι, όταν από τους ελέγχους που έγιναν στο τελικό επεξεργασμένο υγρό που χύνει η ΜΚΑ στον Θερμαϊκό κόλπο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε ότι το μικροβιακό φορτίο ξεπερνούσε τα επιτρεπόμενα όρια.

Αποφασίστηκε να γίνουν κάποια έργα «τεχνικής ανασυγκρότησης και λειτουργίας της ΜΚΑ» (επέκτασης), ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα και να συνεχίσει να λειτουργεί αδειοδοτημένη και με τον τρόπο που πρέπει, χωρίς να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον και ειδικά για το Θερμαϊκό κόλπο.

Δόθηκε από την Περιφέρεια εξάμηνη παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Όντως τα έργα ολοκληρώθηκαν, όμως δεν παρελήφθησαν από τους αρμόδιους, δηλαδή τη ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ΑΕ και την ΕΥΑΘ ΑΕ, που έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα. Από τον προηγούμενο Απρίλιο η ΜΚΑ είναι σε δοκιμαστική λειτουργία με τις νέες συνθήκες, όμως η τυπική παραλαβή των έργων δεν έχει γίνει ακόμη.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να παρέλθει ο χρόνος των παρατάσεων και να απαιτείται εκ νέου αδειοδότηση (προσωρινή, δοκιμαστική ή οριστική) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ΑΕ έδωσε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και απομένουν δυο χαρτιά, τα οποία δεν υπογράφει όμως η ΕΥΑΘ ΑΕ. «Χωρίς αυτά τα δυο έγγραφα, δηλαδή ένα που πιστοποιεί ότι οι εργασίες έγιναν με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές (υπήρχαν επιβλέποντες της ΕΥΑΘ ΑΕ στην εργολαβία έτσι κι αλλιώς) κι ένα ερωτηματολόγιο (όπου υπάρχουν αμφιβολίες η ΕΥΑΘ ΑΕ μπορεί να σημειώσει 'με επιφύλαξη') εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε άδεια ούτε προσωρινής λειτουργίας, ούτε δοκιμαστικής, πόσω μάλλον οριστική. Εξαντλήσαμε με παρατάσεις κάθε όριο που υπήρχε. Κάναμε τρεις φορές επιτόπιους ελέγχους. Συνεννοηθήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους και τους προειδοποιήσαμε να μην κολλήσουν στις τυπικές διαδικασίες, διότι χάνεται ο χρόνος της αδειοδότησης. Δυστυχώς, φτάσαμε στο παρά πέντε και ακόμη δεν έχουμε λύση. Για εμάς είναι τυπικά αυτά τα χαρτιά, για την ΕΥΑΘ ΑΕ ουσιαστικά. Έγιναν μετρήσεις στη ΜΚΑ τους τελευταίους μήνες και τα αποτελέσματα σε επίπεδο μικροβιακού φορτίου είναι πολύ καλά. Ειδικά τα αποτελέσματα του Ιουνίου είναι εξαιρετικά», τόνισαν τα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης στη Voria.gr.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος τρεις φορές μέχρι σήμερα έχει κάνει αυτοψίες, παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη ΜΚΑ εξήγησε ότι «διοικητικά, χωρίς να έχουν υποβάλει όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα οι αρμόδιοι (ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ) δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αδειοδότηση της ΜΚΑ. Δεν θέλουμε να κλείσει η ΜΚΑ και έχουμε εξαντλήσει κάθε τρόπο για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Αν πάψει να λειτουργεί η ΜΚΑ, κλείνει η ΒΙΠΕΘ. Είναι εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα. Εμείς κάναμε στο ακέραιο το καθήκον μας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη μονάδα δέχεται τα απόβλητα όλων των βιομηχανιών και τα επεξεργασμένα λύματα από τους βιολογικούς τους. Ο δικός μας ρόλος είναι να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, βοηθώντας έτσι και την επιχειρηματικότητα. Αντί όμως από την ΕΥΑΘ ΑΕ να έχουμε εγκαίρως τα απαιτούμενα έγγραφα και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το θέμα, έστω προσωρινά, η ΕΥΑΘ ΑΕ κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης παύσης λειτουργίας της ΜΚΑ που έβγαλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον όλα είναι στο χέρι της Δικαιοσύνης».

Η ΕΥΑΘ ΑΕ κατέθεσε χτες την αίτηση αναστολής της απόφασης σφραγίσματος της ΜΚΑ από την Περιφέρεια και αύριο το πρωί θα εκδικαστεί στο διοικητικό δικαστήριο. Αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής, τότε δίνεται μια παράταση στο σφράγισμα. Αν όχι όμως, πρέπει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να βάλουν «λουκέτο» στη ΜΚΑ και να κλείσουν τη ΒΙΠΕΘ.

Την αγωνία τους για τις εξελίξεις στο θέμα εξέφρασαν οι βιομήχανοι. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) εξηγεί ότι οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΘ θα περιέλθουν σε πλήρες αδιέξοδο αν εκτελεστεί η απόφαση σφράγισης της ΜΚΑ.

Ο ΣΒΒΕ καλεί ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ «να επιδείξουν θετικό και συνεργατικό πνεύμα για την ολοκλήρωση ενός ζωτικού έργου για τη βιωσιμότητα της ΒΙΠΕΘ». Όπως τονίζει ο ΣΒΒΕ, ο βιομηχανικός κόσμος αναμένει την άμεση αντιμετώπιση των διαδικαστικών και διαχειριστικών προβλημάτων ώστε να ανακληθεί η απόφαση παύσης λειτουργίας και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της ΜΚΑ από την ΠΚΜ «ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο αρνητικές επιπτώσεις και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία τους».