Skip to main content

Axa Asia Pacific: Απόρριψη προσφοράς εξαγοράς

Αυτόκλητη προσφορά εξαγοράς ύψους 10 δισ. δολ. ΗΠΑ από τη μητρική της Axa SA και τη διαχειρίστρια πλούτου, AMP Ltd. απέρριψε η Axa Asia Pacific Holdings Ltd.
Αυτόκλητη προσφορά εξαγοράς ύψους 10 δισ. δολ. από τη μητρική της Axa SA και τη διαχειρίστρια πλούτου, AMP Ltd. απέρριψε η Axa Asia Pacific Holdings Ltd., το αυστραλιανό σκέλος της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη προσφορά εξαγοράς που έγινε φέτος στην Ασία.

Η AMP με έδρα το Σύδνεϋ προσέφερε 5,34 δολ. Αυστραλίας σε μετρητά και μετοχές για κάθε μία μετοχή της Axa Asia Pacific με έδρα τη Μελβούρνη, 24% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της την Παρασκευή. Με βάση την πρόταση η Axa SA που εδρεύει στο Παρίσι μπορεί να πουλήσει το μερίδιο 54% της Axa Asia Pacific στην ΑΜΡ και να αγοράσει ξανά τα ασιατικά σκέλη προς 7,7 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,1 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Οι μετοχές της Axa Asia Pacific αναρριχήθηκαν έως 31%, καταδεικνύοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν υψηλότερη προσφορά. Η πρόταση καταδεικνύει την δεύτερη προσπάθεια της Axa SA να αγοράσει το σκέλος την τελευταία πενταετία για να καλύψει την αύξηση του πλούτου στην περιφέρεια που ανακάμπτει από την οικονομική κρίση ταχύτερα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι μετοχές της Axa Asia Pacific σημείωναν άνοδο 31% φθάνοντας στα 5,62 δολ. Αυστραλίας η μία στις 12:40 μ.μ. στο Σύδνεϋ μετά τη δήλωση του προέδρου Rick Allert σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ότι δεν ήταν έτοιμος να αποδεχθεί μία τέτοια προσφορά που την κρίνει χαμηλή. «Αν επιστρέψουν, τότε θα δούμε τι θα έχουν στα χέρια τους», είπε ο Allert.

Οι μετοχές της ΑΜΡ υποχώρησαν 1,2% φθάνοντας στα 5,80 δολ. Αυστραλίας η μία. Φέτος στο Παρίσι οι μετοχές της Axa SA έχουν σημειώσει άνοδο 6,5% και στις 6 Νοεμβρίου έκλεισαν στα 16,88 ευρώ η μία.

ΠΗΓΗ: Bloomberg