Skip to main content

Αξιωματούχος EMA: Σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, είπε ότι «είναι σαφές πως υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Όμως, τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση, δεν είναι γνωστό»

Για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων κάνει λόγo ο επικεφαλής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messangero.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

«Μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη (...) Συνοψίζοντας, τις επόμενες ώρες θα το ανακοινώσουμε: "Υπάρχει συσχέτιση, αλλά απομένει ακόμα να εξηγήσουμε πώς συμβαίνει αυτό», τονίζει ο Μάρκο Καβαλέρι.

Το βράδυ της Δευτέρας, βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας εξετάζει μια πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας, Πιερπάολο Σιλέρι, μιλώντας στο Radio24, εκτίμησε πως ο ΕΜΑ μπορεί, για μεγαλύτερη προφύλαξη, να υποδείξει την αποφυγή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένη κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε στη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.

Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε.

Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.

Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση».