Skip to main content

Αξιωματούχος της Νότιας Κορέας: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζει και είναι καλά

«Είναι ζωντανός και καλά», δήλωσε ο Τσουνγκ-ιν Μούν, σύμβουλος εξωτερικής Πολιτικής της Νότιας Κορέας για τον ηγέτη της χώρας.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Σεούλ, μιλώντας επώνυμα αναφέρει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζει και είναι καλά στην υγεία του ενώ συνεχίζεται το μυστήριο γύρω από την κατάσταση της υγείας του, καθώς επικρατεί σιγή ιχθύος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. 

«Είναι ζωντανός και καλά», δήλωσε ο Τσουνγκ-ιν Μούν, σύμβουλος εξωτερικής Πολιτικής της Νότιας Κορέας και στενός συνεργάτης του προέδρου Μουν, σημειώνοντας ότι η θέση της Σεούλ είναι πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει πεθάνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ο ηγέτης της χώρας βρίσκεται στην επαρχία Wonsan της Βόρειας Κορέας από τις 13 Απριλίου.

Μιλώντας στο Sky News σημείωσε πως «δεν έχουμε παρατηρήσει ύποπτες κινήσεις μέχρι στιγμής».

 

Οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ-Ουν έχουν αυξηθεί μετά την απουσία του από τους εορτασμούς της επετείου της 15ης Απριλίου. Εκείνη η ημέρα είναι η πιο σημαντική στο πολιτικό ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας καθώς είναι τα γενέθλια του ιδρυτή του καθεστώτος της χώρας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του νυν Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ ήταν στις 11 Απριλίου όταν συνήλθε το πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος και την επομένη όταν επισκέφθηκε μια αεροπορική βάση.

Η Daily NK, ένα διαδικτυακό μέσο το οποίο διαχειρίζονται Βορειοκορεάτες που έχουν αποσκιρτήσει, είχε μεταδώσει ότι ο Κιμ υπεβλήθη τον Απρίλιο σε επέμβαση λόγω των καρδιαγγειακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και τώρα αναρρώνει σε έπαυλη στην επαρχία Βόρεια Πιονγκάν.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή από τη Βόρεια Κορέα η Daily NK πρόσθεσε ότι ο Κιμ, που είναι περίπου 30 ετών, χρειάστηκε να υποβληθεί εκτάκτως σε επέμβαση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που συνδέονται « με το υπερβολικό κάπνισμα, την παχυσαρκία και την κούραση».

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, που τεχνικά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Βόρεια, είχε υποβαθμίσει την αξία των πληροφοριών αυτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Δεν διαθέτουμε στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε» τις εικασίες αυτές « και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία συγκεκριμένη ενέργεια στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας», επεσήμανε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN από την πλευρά του, επικαλούμενο Αμερικανικό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον « εξετάζει πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ -Ουν βρίσκεται « σε σοβαρό κίνδυνο αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση».

Όμως την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εκτιμήσει ότι οι πληροφορίες για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Κιμ είναι « λανθασμένες».