Skip to main content

Αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ζητεί ο Χαλιαμπάλιας

Ο ιδρυτής του Ομίλου Σκέψης Ενεργών Πολιτών, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, ζητεί να φτάσει η λειτουργία τους σε υψηλότερο επίπεδο

Την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας για την καλύτερη λειτουργία και εξυπηρέτηση των τουριστών προτείνει ο Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο ιδρυτής του Ομίλου Σκέψης Ενεργών Πολιτών, σχολιάζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση, ζητεί να φτάσει η λειτουργία τους σε υψηλότερο επίπεδο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πλησιάζοντας στο τέλος της καλοκαιρινής  περιόδου για τη χώρα μας που δεν απέκτησε τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό, ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης προβληματίζεται για τις μελλοντικές κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει νησιά και όμορφες παραλίες, έχει τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά έχει και πολιτισμό».  

«Έχουμε απίστευτους αρχαιολογικούς θησαυρούς και μουσεία τα οποία πιστεύω ότι δεν τα εκμεταλλευόμαστε όπως θα έπρεπε και κατ’ επέκταση δεν αποφέρουν τα ανάλογα οφέλη στην εθνική οικονομία. Οι στάσεις εργασίας στην Ακρόπολη λόγω υψηλών θερμοκρασιών  και τα περιορισμένα ωράρια λειτουργίας στα μουσεία λόγω ελλείψεων προσωπικού είναι γνωστές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς. Και εκτός από τα μειωμένα έσοδα που φέρνει αυτή η πολιτική μεταφέρει και μία  εικόνα της χώρας που δεν είναι και η καλύτερη.  Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε  τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας» επισημαίνει ο κ. Χαλιαμπάλιας αναφέροντας το παράδειγμα της Τουρκίας, με αφορμή την πολυσυζητημένη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  

«Πληροφορήθηκα ότι η γειτονική χώρα  χάνει 70 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τα εισιτήρια για την είσοδο στην Αγία Σοφία. Ψάχνοντας, έμαθα ότι έχει αναθέσει τη φύλαξη 54 μουσείων της σε μια αυστριακή εταιρεία, για χρονικό διάστημα 7 ετών,  στο ιλιγγιώδες ποσό των  3,9 δις ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το τουρκικό κράτος, μπορεί και  ασκεί  σήμερα την πολιτική του» σημειώνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος μας αν ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα εκμεταλλευόμενοι την ιστορία μας  και τον πολιτισμό μας. Όπως βέβαια εφαρμόζουν την ίδια πολιτική και όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Διότι το κράτος θα πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας και όχι ο φύλακας του πολιτισμού. Μπορούμε λοιπόν  να παραχωρήσουμε  για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη φύλαξη και τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας σε μία  ή και περισσότερες  εξειδικευμένες εταιρίες, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Έτσι, και θα προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια τα οποία τόσο πολύ τα χρειάζεται η πατρίδα μας αυτές τις δύσκολες εποχές αλλά και η φύλαξη και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα γίνεται σωστότερα.  Γιατί κανένας δεν μπορεί να μας πάρει την Ακρόπολη  την Ολυμπία  και τον Λευκό Πύργο. Αυτά είναι κληρονομιά του Ελληνικού Έθνους και αδιαπραγμάτευτη περιουσία του Ελληνικού λαού» τονίζει ο κ. Χαλιαμπάλιας.