Skip to main content

Στρατόπεδο Ζιάκα: Οικιστικός πόλος λέει η κυβέρνηση - Υπερτοπικό πάρκο προτείνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Να υλοποιηθεί η πρότασή του για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα επιδιώκει ο δήμος παρά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία οικιστικού πόλου

Την υλοποίηση της δικής του πρότασης για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα, που έχει κατατεθεί μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, επιδιώκει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, περίπου έναν μήνα μετά την εξαγγελία του σχεδίου της κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο χώρο έκτασης 124 στρεμμάτων.

Τον Φεβρουάριο κατά την επίσκεψή του στο πρώην στρατόπεδο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, είχε ανακοινώσει ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι το Ζιάκα να μετατραπεί σε έναν πόλο οικιστικό με φθηνές κατοικίες, με εμπορικές χρήσεις και με πολύ πράσινο. Η ανακοίνωση αυτή είχε πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο, καθώς δεν υπήρξε καμία συζήτηση ή επαφή της κυβέρνησης με τη δημοτική αρχή για το εν λόγω σχέδιο, σε έναν χώρο που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένος, γεμάτος σκουπίδια και ουσιαστικά εστία παραβατικότητας.

Διαβάστε: Σκέρτσος - Σχέδιο για πράσινο και φθηνή στέγη στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα

Η αξιοποίηση του στρατοπέδου, το σχέδιο της κυβέρνησης και η πρόταση που ήδη είναι κατατεθειμένη, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχει το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή με τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί τον χώρο.

Η πρόταση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου για την αξιοποίηση του Ζιάκα

Τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε ένα «Υπερτοπικό Πάρκο πρασίνου-πολιτισμού-αθλητισμού – ήπιας αναψυχής» προτείνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, πρόταση η οποία κατατέθηκε από το 2020 στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο Ζιάκα, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, προτείνεται να αναπτυχθεί το πράσινο και να δημιουργηθούν μια σειρά από υποδομές, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα γήπεδο ποδοσφαίρου – στίβου, σχολικά συγκροτήματα και χώροι πολιτισμού. Επιπλέον προτείνεται η χωροθέτηση ενός Πνευματικού Κέντρου, αλλάζοντας έτσι ριζικά τα δεδομένα της περιοχής, καθώς η ανάπτυξη του Υπερτοπικού Πάρκου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του χώρου και στην προσέλκυση επισκεπτών.

Η δημοτική αρχή, όπως αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Κώστας Σωτηράκης, στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, έχει σκοπό να ασκήσει πιέσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. 

Όπως εξηγεί, μάλιστα, ο κ. Σωτηράκης, «ο δήμος μας στην πορεία των προηγούμενων  χρόνων (με την συνδρομή και των  δύο πρώην διοικήσεων) έχει επεξεργαστεί και καταθέσει μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα και για τα 124 στρ, που όταν υλοποιηθεί  θα αποφέρει αναμόρφωση όλης της περιοχής».

«Η πρότασή μας θα αποτελέσει ανάσα για τους δημότες μας, με υπερτοπικό πάρκο, παιδικές χαρές, γήπεδο ποδοσφαίρου – στίβου, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, κλπ», επισημαίνει.

Ο σχεδιασμός του δήμου για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου και τη μετατροπή του σε «Υπερτοπικό Πάρκο πρασίνου-πολιτισμού-αθλητισμού – ήπιας αναψυχής»

Μέσα από ειδική μελέτη προτείνεται ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για μικτές χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και ήπιας αναψυχής. Στον χώρο του πρώην στρατοπέδου υπάρχουν κτίσματα που μπορούν να αναπαλαιωθούν και να χρησιμοποιηθούν για διάφορες κοινωφελείς χρήσεις, ενώ όπως σημειώνεται στην πρόταση, θα πρέπει να αναγερθούν ελάχιστα νέα (βοηθητικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις)

Τη δημιουργία ενός Γυμνασίου – Λυκείου και ενός ΤΕΕ διαδημοτικής εμβέλειας σε συνολική έκταση περίπου 9.000 μ2 στον χώρο πρώην αποθηκών ΚΥΔΕΠ προβλέπει στη μελέτη του ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου.

Στον τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων προβλέπεται η χωροθέτηση ενός Πνευματικού Κέντρου, σε έκταση 3.000 μ2 που θα καλύψει τις ανάγκες και άλλων Π.Ε.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ανάγκες σε πράσινο και παιδικές χαρές υπερκαλύπτονται με τη δημιουργία αντίστοιχων χώρων, ενώ για τον αθλητισμό προτείνεται η χωροθέτηση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου με στίβο, ενός γυμναστηρίου και τοπικών αθλητικών χώρων, όπως ανοιχτά γήπεδα. Παράλληλα προτείνονται χώροι στάθμευσης σε όλες τις εγκαταστάσεις μαζικής διακίνησης.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, η κύρια είσοδος οχημάτων του Υπερτοπικού Πάρκου θα παραμείνει στην έξοδο του σημερινού ασφαλτοστρωμένου εσωτερικού άξονα στη Σοφ. Βενιζέλου, στα νότια και η σημερινή κύρια είσοδος του στρατοπέδου προς τα Μυτιληνάκια θα κλείσει.