Skip to main content

«Βαλκανική Πλατεία» στο δήμο Νεάπολης

Η «Βαλκανική Πλατεία» στήνεται για ενδέκατη φορά στο δήμο Νεάπολης, συνεχίζοντας την πολιτιστική παράδοση που ξεκίνησε το 1997. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα για πο
Η «Βαλκανική Πλατεία» στήνεται για ενδέκατη φορά στο δήμο Νεάπολης, συνεχίζοντας την πολιτιστική παράδοση που ξεκίνησε το 1997, και παρά το μειωμένο προϋπολογισμό κατά 30%, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα για πολίτες κάθε ηλικίας. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η πολιτιστική ανάδειξη των Βαλκανικών χωρών, έτσι ώστε να προωθηθεί η ιδέα της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής που προσανατολίζονται σ΄ ένα κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, δήλωσε ότι «παρά την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού ο δήμος Νεάπολης συνεχίζει και βάζει το πήχυ ακόμα πιο ψηλά».

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς το υπουργείο αθέτησε την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει με τον δήμο, σχετικά με τη χρηματοδότηση κατά 50%. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το χρέος του κράτους προς το δήμο υπολογίζεται στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 30 Αυγούστου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:

  • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή επώνυμων μουσικών, χορευτικών και θεατρικών σχημάτων από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες.
  • Παιδικό πρόγραμμα με βαλκανικά παιχνίδια και παραστάσεις.
  • Έκθεση και παρουσιάσεις βιβλίων με συμμετοχή συγγραφέων από Βαλκανικές Χώρες.
  • Εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου.
  • Εκθέσεις εθελοντικών, κοινωνικών και οικολογικών οργανώσεων.
  • Εκθέσεις προϊόντων από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στη «Βαλκανική Πλατεία» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Σαββίνα Γιαννάτου, Ντιλέκ Κοτς, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Στέφανος Κορκολής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, τα χάλκινα πνευστά «Karandila» από τη Βουλγαρία και το νεανικό συγκρότημα «Εmigre», «Κόκκινα Χαλιά» και «Iskaz» από τη Σερβία.