Skip to main content

BalkanROAD:Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων, νερού

Τι εξετάστηκε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «OpenEARTH Conference on Climate Change Adaptation and Mitigation», που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Το ζήτημα της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέσω της προώθησης γεωργικών πρακτικών και σύγχρονων αποτελεσματικών τεχνολογιών, εξετάστηκε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «OpenEARTH Conference on Climate Change Adaptation and Mitigation», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αποτύπωμα του άνθρακα, των αποβλήτων και των υδάτων και αποσκοπούσε στην τόνωση του ενδιαφέροντος των επιστημόνων και των πολιτών και στην ενημέρωσή τους σχετικά με τις στρατηγικές βιώσιμης διαχείρισης των βαλκανικών γεωργικών πρακτικών και άλλων επιχειρήσεων.



Tο Perrotis College είναι εταίρος στο πρόγραμμα «BalkanROAD - Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού. Κατευθυντήριες οδηγίες και στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης του Βαλκανικού γεωργικού τομέα» το οποίο υλοποιείται σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία) και από επτά οργανισμούς.

Το συνέδριο εμπλουτίστηκε με τρείς συναντήσεις εργασίας. Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το λογισμικό ROAD tool το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος BalkanROAD και έχει ως σκοπό να μετρήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγροτικών και άλλων επιχειρήσεων. Η δεύτερη, είχε ως σκοπό την εξοικείωση των συνέδρων με διαθέσιμες δικτυακές πλατφόρμες που εστιάζουν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και των επιχειρήσεων γενικότερα. Τέλος, η τρίτη αφορούσε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε ως σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα να τους δώσει την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία διαδραστική εκδήλωση και να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες και ιδέες.



Μετά το κλείσιμο του συνεδρίου, στις 15 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση των ενδιαφερομένων συνέδρων στο οινοποιείο της εταιρείας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, που αποτελεί και τη πιλοτική περιοχή του έργου BalkanROAD. Βάση στατιστικών που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συνεδρίου υπολογίστηκε στους 17,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αποτύπωμα το οποίο «μηδενίστηκε» με την φύτευση πέντε βελανιδιών στο κτήμα.

Το συνέδριο προγραμματίζεται να γίνει θεσμός και το επόμενο OpenEARTH 2022 θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Το πρόγραμμα «BalkanROAD - Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού. Κατευθυντήριες οδηγίες και στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης του Βαλκανικού γεωργικού τομέα» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων χωρών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Balkan-Mediterranean 2014-2020 Programme” και έχει διάρκεια δύο χρόνια, 08/09/2017 με 05/05/2020.