Skip to main content

Βαλυράκης: «Έγκλημα διαφθοράς» η υπόθεση Siemens

Ως έγκλημα διαφθοράς, που κόστισε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τεράστια ποσά, χαρακτήρισε την υπόθεση Siemens, o πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που την διερεύνησε, Σήφης Βαλυράκης.

Ως έγκλημα διαφθοράς, που κόστισε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τεράστια ποσά, χαρακτήρισε την υπόθεση Siemens, o πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που την διερεύνησε, Σήφης Βαλυράκης.

«Αυτό το σκάνδαλο, αυτό το έγκλημα, είναι ένα έγκλημα διαφθοράς που κόστισε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τεράστια ποσά. Και δεν είναι κανείς υπεύθυνος;», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στα Χανιά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαλυράκης, η εξεταστική επιτροπή δεν έχει δυνατότητες να φυλακίσει, να συλλαμβάνει, να ανακρίνει. Έχει συγκεκριμένες δυνατότητες που προκύπτουν από το σύνταγμα, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον κανονισμό της βουλής και δεν μπορεί να φύγει από αυτά. Είναι θα έλεγα μια πρώτη, ένορκη εξέταση, κάτι σαν ΕΔΕ.

Όπως είπε το πόρισμα της επιτροπής είναι ένα και σε αυτό υπάρχουν 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές.

«Το πόρισμα είναι ένα. Η επιτροπή της Siemens έδωσε ένα πόρισμα, δεν έδωσε πολλά πορίσματα. Στο πόρισμα αυτό, υπάρχουν πολλές ομοφωνίες. Υπάρχουν 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές. Με όλη την γκάμα των νομικών θεμάτων που εξέτασε η επιτροπή και με ενημερώσεις που δίνονται στην κυβέρνηση, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, στην Αρχή Ανταγωνισμού, στον οικονομικό έλεγχο. Αυτές οι ομόφωνες πρισματικές αναφορές, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του πορίσματος».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, σχολίασε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - τα όσα είπε για το πόρισμα ο βουλευτής Χανίων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σε πρόσφατη συνέντευξη, στα Χανιά, ο κ. Μαρκογιαννακης, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην υπόθεση, είχε χαρακτηρίσει το πόρισμα ως ένα άθλιο κείμενο.

«Μια που αναφέρονται τα ονόματα, όσων αναφέρονται, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν το όνομα τους και τη θέση τους. Ο κ. Μαρκογιαννάκης θα έπρεπε να έχει μεγάλη αντίρρηση αν η επιτροπή δεν εισηγείτο την παραπέρα διερεύνηση για κάποια ονόματα μεταξύ των οποίων και το δικό του. Γιατί δεν θα είχε τη δυνατότητα να αποδείξει την ενδεχομένη αθωότητα του», είπε ο κ. Βαλυράκης.