Skip to main content

Βαλυράκης: «Η Siemens μας δουλεύει»

Η Siemens εξακολουθεί να μας «δουλεύει» και να μη συμμορφώνεται, σχολίασε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την ομώνυμη υπόθεση, Σήφης Βαλυράκης.
Η Siemens εξακολουθεί να μας «δουλεύει» και να μη συμμορφώνεται, σχολίασε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την ομώνυμη υπόθεση, Σήφης Βαλυράκης.

Ο κ. Βαλυράκης ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, σήμερα εξ ονόματος όλων των μελών της επιτροπής συμπληρωματική, ποινική δίωξη για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, για απάτη κατ΄ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς και ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση».

Επί πέντε χρόνια ουδείς πίεσε τη Siemens, σχολίασε ο κ. Βαλυράκης, ενώ ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας συμφώνησε ότι πέρα από τη Siemens πιέζονται και οι επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών που συνεβλήθησαν με τη γερμανική εταιρεία.

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι το αποκλειστικό ερώτημα που θα έπρεπε να απευθύνει η επιτροπή προς τη γερμανική εταιρεία είναι «σε ποιους έδωσε τα λεφτά». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε ότι «η Siemens μας κοροϊδεύει ψιλό γαζί, γιατί δεν την πιέζει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Δικαιοσύνη».

Την Τρίτη, με την επανέναρξη των εργασιών της Εξεταστικής, ο κ. Βαλυράκης κατέθεσε την απαντητική επιστολή του αντιπροέδρου του ΔΣ και γενικού νομικού συμβούλου της Siemens ΑG Πέτερ Σόλμσεν της 18ης Αυγούστου, προς τον ίδιο, με κοινοποίηση και προς τον υπουργό Επικρατείας Χαράλαμπο Παμπούκη, όπου αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία να δοθούν είτε στην ελληνική Δικαιοσύνη, είτε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Στην επιστολή του Γερμανού αξιωματούχου επιβεβαιώνεται η θετική θέση των τριών πρώην στελεχών -Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ ,Χριστοφοράκου- να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής στη Γερμανία, ενώ υπογραμμίζεται ότι ανάλογη πρόταση που έγινε από τη Siemens και προς τον Πρόδρομο Μαυρίδη απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει στο αν θα μεταβεί ή όχι κλιμάκιό της στη Γερμανία. Έχει κάνει, όμως, όλες τις δέουσες ενέργειες, αν κριθεί σκόπιμο, να κάνει το ταξίδι στη Γερμανία.

Και η σκοπιμότητα εξαρτάται από τη διαβεβαίωση, ότι, είτε οι κατηγορούμενοι, είτε η μητρική εταιρεία θα δώσουν ονόματα δωροδοκηθέντων, κάτι που δεν έχει γίνει ως σήμερα, ειδικά μετά την επιστολή της 18ης Αυγούστου.

Ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη φεύγει προς την Εισαγγελία του Μονάχου νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής με συμπερίληψη και των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς, προκειμένου να προετοιμάσει την τυχόν μετάβαση του κλιμακίου των βουλευτών ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η βουλευτική αποστολή που θα συνοδεύεται από τον εφέτη Γιώργο Χριστοδούλου, θα εξετάσει πέραν των τριών ενεχόμενων το σημερινό πρόεδρο της εταιρείας Πέτερ Λέσερ, το γενικό διευθυντή Πέτερ Σόλμσεν και τον υπεύθυνο μόνιτορ Τέο Βάιγκελ.

Ταυτόχρονα θα ζητήσουν οι Έλληνες βουλευτές να λάβουν γνώση του αποδεικτικού υλικού της Εισαγγελίας Μονάχου που αφορά σε αξιόποινες πράξεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και νομικών προσώπων και τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος σε ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και πολιτικά πρόσωπα.

Κατά τα άλλα, το ανακριτικό έργο της Επιτροπής θα συνεχιστεί την Πέμπτη, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα εξεταστεί.

Εξάλλου από την Επιτροπή έγινε δεκτή η ανάγκη διερεύνησης καταγγελίας του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου και, επίσης, θα ζητηθούν με δικαστική συνδρομή τα στοιχεία ελέγχων που έγιναν για λογαριασμό της Γερμανικής Δικαιοσύνης από τις δικαστικές αρχές του Μονακό, του Λιχτενστάιν και της Βρετανίας για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.