Skip to main content

Βαν Ρομπέι: Σημαντική για την Ευρώπη η λύση στο Κυπριακό

Η διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος θα σημάνει τον τερματισμό διαιρέσεων στην Ευρώπη και τη σταθερότητα στην περιοχή , υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι, μετά τη συνάντησή τ
Η διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος είναι σημαντική και για την Ευρώπη, γιατί αφορά τον τερματισμό διαιρέσεων στην Ευρώπη και τη σταθερότητα στην περιοχή , υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο και είχε συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Όπως είπε, μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα επιτρέψει όχι μόνο την ενοποίηση της Κύπρου, αλλά επίσης θα στείλει ισχυρά θετικά μηνύματα σε όλη την περιοχή.

Ο κ. Βαν Ρομπέι, αναφερόμενος στη δική του προσωπική εμπειρία (ως Βέλγου πρώην πρωθυπουργού), δήλωσε ότι γνωρίζει πόσο απαιτητικό είναι να ξεπεράσεις τις διαιρέσεις τους παρελθόντος και να κτίσεις ένα κοινό μέλλον. Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει όλες τις πιθανές συμβουλές και υποστήριξη στην εξεύρεση μιας λύσης.

 Ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι το περιεχόμενο της λύσης θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Ανέφερε ότι ενημέρωσε με περισσότερη λεπτομέρεια τον κ. Βαν Ρομπέι για το έγγραφο που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν από την επιστολή που του είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε. Ο πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι επεσήμανε εκ νέου ότι τυχόν προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και πιέσεων δεν θα συμβάλει στην επίτευξη μιας λύσης, αντιθέτως θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κ. Ρομπέι επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο προετοιμασίας της άτυπης Συνόδου Κορυφής το Φεβρουάριο.