Skip to main content

Βάρος το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, αναφέρει η Λαγκάρντ

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ενδέχεται να αποβεί αβάσταχτο για τους γείτονές της στην Ευρωζώνη, εκτιμά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financi
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ενδέχεται να αποβεί αβάσταχτο για τους γείτονές της στην Ευρωζώνη, εκτιμά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Financial Times».

«Όσοι έχουν εμπορικό πλεόνασμα θα μπορούσαν να κάνουν κι εκείνοι κάτι. Ο καθένας θα πρέπει να συμβάλει όπως μπορεί», τονίζει η Λαγκάρντ.

«Είναι σαφές πως η Γερμανία έχει επιτελέσει ένα αξιοθαύμαστο έργο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, ασκώντας ισχυρή πίεση στα κόστη της αγοράς εργασίας», προσθέτει.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αποτελεί μακροπρόθεσμα ένα βιώσιμο μοντέλο και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Είναι σαφές πως έχουμε ανάγκη από μία καλύτερη σύγκλιση», τόνισε.

Η Λαγκάρντ εκτιμά επίσης πως η ιδέα, που εξέφρασε ο Γερμανός ομόλογός της, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για τη συνδρομή προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση, δεν αποτελεί μία προτεραιότητα για τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, προτεραιότητα για την Ευρωζώνη είναι να εξασφαλίσει τη διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τα μέτρα λιτότητας που η ίδια η χώρα δεσμεύθηκε να ακολουθήσει, κατόπιν να επιδείξει «κάποια δυνατότητα καινοτομίας» και τέλος να χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.