Skip to main content

Βασίλειος Γιόγιακας: «Το περιβάλλον και η προστασία του είναι υπόθεση όλων μας.»

Η Ν.Α Θεσπρωτίας έθεσε ως προτεραιότητα την περιβαλλοντική προστασία του νομού και τη διατήρηση της έντονης φυσικής ομορφιάς του.
«Το περιβάλλον για τη Θεσπρωτία είναι η  μεγάλη κληρονομιά  μας προς τις επόμενες γενιές και οφείλουμε να το παραδώσουμε  με υψηλή ποιότητα γιατί το περιβάλλον είμαστε εμείς, είναι η πρόκληση της γενιάς μας».

Όπως  τονίζει σε συνέντευξή του στη Voria.gr o νομάρχης Θεσπρωτίας, κ. Βασίλειος Γιόγιακας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας έθεσε ως προτεραιότητα την περιβαλλοντική προστασία του νομού και τη διατήρηση της έντονης φυσικής ομορφιάς του. «Η παράλια  ζώνη είναι  γεμάτη καταπράσινα ακρογιάλια και η ενδοχώρα είναι γεμάτη από ορεινά μονοπάτια, υδροβιότοπους, ορεινούς όγκους, ιστορικούς τόπους, θρησκευτικούς  προορισμούς και υδροβιότοπους.» Για το λόγο αυτό θεωρεί πως η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ήπιας μορφής  μέσα από το ΕΣΠΑ (2007-2013), ώστε να συγκρατηθούν οι τοπικοί πληθυσμοί και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, αλλά συνάμα το περιβάλλον επιτάσσεται να διατηρηθεί αναλλοίωτο και καθαρό.

Ο κ. Γιόγιακας, σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή δήλωσε πως η τουριστική κίνηση σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο το τελευταίο διάστημα, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην ολοκλήρωση κατασκευής της Εγνατίας οδού. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως « η τουριστική κίνηση ξεκίνησε νωρίς και ακόμη μέχρι σήμερα διατηρεί κάποια κινητικότητα στους προορισμούς που παλαιότερα  σημείωναν μικρής  διάρκειας τουριστική περίοδο». Κρίνει ωστόσο ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις υποδομές του τουρισμού, έτσι ώστε ο νομός να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα.

Η χρηματοδότηση των έργων, σύμφωνα με τον κ. Γιόγιακα, γίνεται είτε μέσα από τα περιφερειακά  προγράμματα του ΕΣΠΑ (2007-2013), είτε από τα τομεακά των υπουργείων , είτε είναι συγχρηματοδοτούμενα. Οι μεγάλες παρεμβάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί  το νέο προφίλ της περιοχής είναι: οι οδικοί άξονες κάθετοι στην Εγνατία οδό, η γ΄φάση ολοκλήρωσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, οι υποδομές τουρισμού-ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και η προστασία του περιβάλλοντος με ολοκλήρωση βιολογικών καθαρισμών.

Ερωτηθείς σχετικά  για την επίπτωση που έχει στην τοπική οικονομία η συρρίκνωση των ιδρυμάτων της Περιφέρειας επισήμανε: «Χρειάζεται αναδιάρθρωση των τμημάτων με νέα δυναμική, νέες τεχνολογίες και προοπτικές μέσα από την εκπαίδευση που θα  δίνουν και μια  ασφάλεια στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας».

Α.Μ