Skip to main content

BD INVENTIONS: Ψηφιακά ασβεστόμετρα από τη Θεσσαλονίκη έως τη Νέα Ζηλανδία

Εδαφολογικά εργαστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, κεραμοποιίες και εταιρείες εξερεύνησης υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο εμπιστεύονται τα ασβεστόμετρά της.

Τα ψηφιακά της ασβεστόμετρα προτιμώνται από εδαφολογικά εργαστήρια της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας μέχρι εταιρείες παραγωγής τούβλων του Βόρειου Ιράκ και από τσιμεντοβιομηχανίες του Μεξικού μέχρι χαρτοβιομηχανίες της Βουλγαρίας και κεραμοποιίες της Αυστρίας και της Κροατίας. Το Ινστιτούτο Κεραμικής της Castellon στην Ισπανία διαθέτει συσκευή της, ενώ Ιαπωνία, Νεπάλ, Κατάρ, Ομάν, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Κολομβία, Βραζιλία, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία την έχουν ήδη προμηθευτεί. Η BD INVENTIONS από τη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει σε μία οκταετία λειτουργίας να ταξιδέψει την πατενταρισμένη της δημιουργία ανά τον κόσμο, αιφνιδιάζοντας τους αγοραστές κάθε φορά που διαπιστώνουν ότι είναι ελληνικής προέλευσης.

Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο Βασίλης Κουλός, ένας χημικός που μετά από χρόνια εργασίας ως αντιπρόσωπος μεγάλων εταιρειών εργαστηριακού, επιστημονικού εξοπλισμού, είδε ένα κενό στην αγορά των ασβεστόμετρων, των συσκευών που μετρούν το ανθρακικό ασβέστιο στο έδαφος, το οποίο βοηθά στην καλή δομή και υγεία του. Έτσι, το 2014 πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, αναπτύσσοντας ένα ψηφιακό ασβεστόμετρο, το οποίο πετυχαίνει αυτόματη αντιστάθμιση της θερμοκρασίας και διόρθωση της υγρασίας στο δείγμα, που δεν χρειάζεται πλέον να ξηρανθεί, ώστε να γίνει η σχετική μέτρηση, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα στη διαδικασία. Επίσης, πετυχαίνει υψηλή ακρίβεια και μεγάλη επαναληψιμότητα, είναι εύκολο στην εκμάθηση και στη χρήση, ιδιαίτερα εργονομικό, όπως λέει στη Voria ο Βασίλης Κουλός, ενώ έχει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μικρότερο κόστος συντήρησης, μεγάλη διάρκεια ζωής του αισθητήρα, μικρότερο αποτύπωμα και μοντέρνο στυλ, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα ταχύτατη μέτρηση, αυτόματη ανάλυση και γρήγορη εναλλαγή νέου δείγματος. Είναι επίσης φορητό, ώστε η μέτρηση να μπορεί να γίνει επί του πεδίου. Μάλιστα, το ψηφιακό ασβεστόμετρο της BD INVENTIONS μπορεί να αποθηκεύσει έως και 50 μετρήσεις.

 

Τα περισσότερα συμβατικά ασβεστόμετρα είναι, όπως εξηγεί ο Βασίλης Κουλός, γυάλινες συστοιχίες που οδηγούν σε χρονοβόρες μετρήσεις, απαιτούν κατά προσέγγιση μαθηματικούς υπολογισμούς και συχνά οδηγούν σε λανθασμένα αποτελέσματα, καθώς οι ενδείξεις πρέπει να μετρηθούν με το μάτι, αυτόματα και κατ’ εκτίμηση από τον χρήστη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αντίδραση της θερμοκρασίας.

 

Νέο ψηφιακό ασβεστόμετρο για κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Την τελευταία διετία η εταιρεία έχει ολοκληρώσει και μια νέα εκδοχή του ασβεστόμετρου, η οποία μετρά την αναλογία ασβεστίτη και δολομίτη σε ένα δείγμα, μια τιμή που αξιοποιείται από εταιρείες εξερεύνησης υδρογονανθράκων. Ήδη έχει πουλήσει 15 τέτοιες συσκευές σε ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και στην ενεργειακή θυγατρική ενός γαλλικού κολοσσού. Η νέα αυτή εκδοχή είναι εργαστηριακή και όχι φορητή.

 

Τα ψηφιακά ασβεστόμετρα της BD INVENTIONS, εκτός από εδαφολογικά εργαστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες και κεραμοποιίες, βρίσκουν εφαρμογή και στην αρχαιολογική έρευνα. Μάλιστα, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από ερευνητές σε Αίγυπτο και Τουρκία για τη μέτρηση της φθοράς αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων εξαιτίας του χρόνου.

Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα πρότζεκτ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχημείας του ΑΠΘ για την από κοινού δημιουργία ενός μικροβιοαντιδραστήρα, στο πλαίσιο προγράμματος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, ενώ εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει ένα νέο πρότζεκτ για την κατασκευή ενός PH-μέτρου και αγωγιμόμετρου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελέγχου και Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

 

«Στα ασβεστόμετρά μας παντρεύουμε τη χημεία με την ηλεκτρονική» λέει ο Βασίλης Κουλός, που από παιδί ήθελε να γίνει χημικός. Ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει από το Ελληνοχώρι Κορινθίας, από όπου κατάγεται, βρέθηκε απέναντι σε έναν θαυμαστό κόσμο. Γι’ αυτόν, άλλωστε, η χημεία, πέρα από μια βασική επιστήμη, είναι ένας τρόπος να δεις τον κόσμο από άλλη πλευρά, να ερμηνεύσεις πράγματα που δεν μπορείς να καταλάβεις και συνήθως δεν τα προσεγγίζεις. «Βλέπεις τον κόσμο αλλιώς, τον ερμηνεύεις και πολλές φορές τον προβλέπεις» εξηγεί ο Βασίλης Κουλός, που είναι και α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Ο Βασίλης Κουλός σε φυτώριο στο Ιράν