Skip to main content

Βελτίωση της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη

Σε ανοδική πορεία κινήθηκαν το Σεπτέμβριο οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών ενισχύοντας την αισιοδοξία στην αγορά.
Ενισχύεται η αισιοδοξία για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση μετά και τη βελτίωση που σημειώθηκε στη δραστηριότητα των τομέων των υπηρεσιών και της μεταποίησης το Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Markit, στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφηκε ανάπτυξη μετά από 16 μήνες, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρουσιάζει βελτίωση και ο τομέας της μεταποίησης.
Ο δείκτης υπηρεσιών PMI ανήλθε το Σεπτέμβριο στις 50,6 μονάδες έναντι 49,9 μονάδων τον Αύγουστο και κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2008. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο στις 50,5 μονάδες.

Ο Κρις Γουίλιαμσον του Ινστιτούτου Markit δήλωσε:«Είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι, μια διεύρυνση της ανάκαμψης. Ο μεταποιητικός κλάδος είδε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη και τώρα προστέθηκε σε αυτόν και ο τομέας των υπηρεσιών».
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 68,5 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 67,2 μονάδες τον Αύγουστο, ανερχόμενος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών.
Για τον τομέα της μεταποίησης ο δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο κλείνοντας στις 49,0 μονάδες το Σεπτέμβριο, έναντι 48,2 τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν για τον ένατο μήνα του έτους ο δείκτης να ανέλθει στις 49,7 μονάδες.
Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ που περιλαμβάνει τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποίηση αναρριχήθηκε στις 50,8 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των 16 τελευταίων μηνών.