Skip to main content

Βενιζέλος: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι εφικτό παρά την κρίση είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο του Eπαγγελματικού Eπιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι εφικτό παρά την κρίση είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,  κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Ακόμη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορεί να γίνει σε συνθήκες κρίσης» μέσα από κριτήρια «όχι γενικά και οριζόντια, αλλά εξειδικευμένα και ατομικά», επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ύπαρξη τεράστιων πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σημείωσε ότι από τη μεταπολίτευση, και ιδιαίτερα από το 1994 και μετά, «δόθηκε μια δημοσιονομική μάχη, τιθάσευσης του πληθωρισμού και μείωσης των ελλειμμάτων», για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αυτό οδήγησε «σε μια δεκαετία εντυπωσιακής, όχι όμως και εκλογικευμένης ανάπτυξης, όπου δεν έβγαλαν χρήματα όχι όσοι δούλευαν με συνέπεια, με τον ιδρώτα τους, αλλά όσοι επιδόθηκαν στον εύκολο πλουτισμό».

Τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση απαιτείται εθνική προσπάθεια, κοινωνική συνοχή, μέτρα ηθικά ισορροπημένα και δίκαιο φορολογικό σύστημα, για να πειστεί «ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας ότι το νόμιμο συμφέρει», καθώς και στήριξη των αδυνάτων.

Συγκεκριμένα, για τους επαγγελματίες πρόσθεσε ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία, αν αθροίσει κανείς τις εξαγγελίες του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ, του ΥΠΑΝ και τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει πράγματι μια ενδιαφέρουσα δέσμη μέτρων», σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλονται και σε πολιτικό επίπεδο, για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Ο υπουργός πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί την κρίση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ύφεση, «γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες».

Να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ζήτησε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος εξήγγειλε τη δημιουργία προώθησης τοπικών προϊόντων.

Στη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις της πόλης, λόγω της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΘ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. "Η ευθύνη για το σημερινό χάλι της οικονομίας δεν είναι συλλογική. Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί", είπε ο κ.Ζορπίδης και πρόσθεσε: " Σε αυτόν τον πόλεμο, σε αυτήν την οικονομική κρίση, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να διαλυθεί".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης κ.α.