Skip to main content

Βερολίνο: Εορτασμοί για την πτώση του Τείχους

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, των τεσσάρων συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Πολωνός πρώην συνδικαλιστής ηγέτης Λεχ Βαλέσα και ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διέσχισαν συμβολικά σήμερα ένα πέρασμα 20 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ενώ ηγέτες από πολλές χώρες βρίσκονται στο Βερολίνο για να εορτάσουν τα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου 1989.

Απευθυνόμενη σε χιλιάδες συγκεντρωμένους, η καγκελάριος δήλωσε ότι τα ιστορικά γεγονότα του 1989 ήταν «αποτέλεσμα μίας μακράς ιστορίας καταπίεσης και αγώνα κατά της καταπίεσης» και υπενθύμισε ότι πολλοί ήταν αυτοί που υπέφεραν υπό το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.

Η Μέρκελ, που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, συνωδευόμενη από πλήθος κόσμου διέσχισε συμβολικά την γέφυρα Μπορνχόλμερ, το σημείο του πρώτου σημείου ελέγχου που άνοιξε μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.

Στο Βερολίνο βρίσκονται ηγέτες από πολλές χώρες για τις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από τα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου 1989.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Βρετανίας,της Γαλλίας,της Ρωσίας και των ΗΠΑ,των τεσσάρων συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.