Skip to main content

ΒΕΘ: Γολγοθάς το πακέτο στήριξης

Επώδυνα και κοινωνικά άδικα χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Επώδυνα και κοινωνικά άδικα χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ΒΕΘ «για μία ακόμη φορά το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν οι "συνήθεις ύποπτοι" οι επιχειρηματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».

«Για πολλοστή φορά απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες από τους οικονομικά ασθενέστερους, χωρίς ουσιαστική συνεισφορά από τους έχοντες και κατέχοντες. Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε την οικονομία που ασθενεί με λάθος αγωγή. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς καλούνται να πληρώσουν νέες έκτακτες εισφορές και αυξημένους φόρους σε περίοδο ύφεσης και ενώ η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί σημαντικά, μετά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το πακέτο στήριξης εξελίσσεται σε Γολγοθά για τη χώρα μας την ώρα μάλιστα που δεν έχουν ληφθεί αναπτυξιακά μέτρα, ώστε η Ελλάδα να γίνει εκ νέου ανταγωνιστική.

«Τα χρήματα που δανειζόμαστε δυστυχώς δεν κατευθύνονται στην ανάπτυξη που θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλάσια στη χώρα μας, αλλά για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και το δημόσιο τομέα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Αναφερόμενος εξάλλου στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% στο 23%, επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν τις αντοχές, μέσα σε λίγους μήνες, να απορροφήσουν εκ νέου το φόρο προστιθέμενης αξίας. «Η αύξηση του ΦΠΑ, δυστυχώς, θα μετακυληθεί στον καταναλωτή. Η αύξηση του ειδικού φόρου στη βενζίνη θα έχει άμεσα αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε εύκολες αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να κάνει ουσιαστικές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί να οργιάζει.

«Πολύ φοβάμαι ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι μόνο η αρχή. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η ύφεση στην οποία οδηγείται η χώρα μας δεν αποκλείεται να εκτροχιάσουν τους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα η Τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ –ΔΝΤ) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κληθεί να λάβει νέα μέτρα», σημειώνει ο κ. Μαγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν για το δημόσιο τομέα δεν αποκλείεται να ισχύσουν, ως λύση ανάγκης, και στον ιδιωτικό.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνει ότι απαιτείται επανασχεδιασμός στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να καταστεί σαφές πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται και για ποιες θέσεις.