Skip to main content

Βγήκαν τα μαχαίρια στη συζήτηση για τα υποβρύχια

Στα άκρα έφτασε η αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των κομμάτων περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Το απόγευμα αναμένεται η ομιλία Τσοχατζόπουλου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων. Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η ομιλία του Α.Τσοχατζόπουλου, ενώ η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εισηγητής της ΝΔ Π.Καμμένος υποστήριξε πως ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρη ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

«Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την Προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την Εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» είπε και συνέχισε:

«Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται αργότερα σήμερα η παρέμβαση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός, επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση για την κατασκευή των υποβρυχίων από την κοινοπραξία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal και HDW ήταν αποτέλεσμα κοινής θέσης και κατακύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και ότι ο ίδιος δεν είχε οικονομικά οφέλη, όπως προκύπτει από τη γερμανική δικογραφία που διενήργησε η Εισαγγελία του Μονάχου.

Με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συστήσει προκαταρκτική μόνον για τον ίδιο και τη σύμπτωση των απόψεων με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσοχατζόπουλος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για «ατόπημα, περίεργη διαδικασία λόγω κρίσης προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ και περίεργη σύμπνοια με τη ΝΔ για επιλεκτική στοχοποίησή του για μια βολική 'αλήθεια' με ορατές πλέον πολιτικές σκοπιμότητες».

Βενιζέλος: Η προκαταρκτική για τα υποβρύχια θα κινηθεί με σοβαρότητα

Η προκαταρκτική επιτροπή για τη υπόθεση των υποβρυχίων θα κινηθεί με σοβαρότητα, διαφάνεια και ταχύτητα και το πόρισμά της θα υποβληθεί πολύ σύντομα στην ολομέλεια της Βουλής, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας ότι η ειδική επιτροπή εξοπλισμών ενεργοποιείται για να αποσαφηνιστεί η περίοδος 2002-2009.

«Προτείνουμε προκαταρκτική εκεί όπου υπάρχει υλικό», τόνισε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, ενώ συμπλήρωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα αυτών που καλούμαστε να κάνουμε με την ψήφο μας σε λίγη ώρα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία παραγραφή, τίποτα δεν παρεμποδίζει την τιμωρία πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος».