Skip to main content

Βιβλικές καταστροφές στα Ιωάννινα

Σημαντικές καταστροφές έχουν σημειωθεί σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού.
Σε λίμνη έχει μετατραπεί το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της βροχόπτωσης, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση της λίμνης. Κλειστό παραμένει τμήμα της Εγνατίας Οδού στο 1,5 χλμ. Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, καθώς το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από νερό. Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται από παρακαμπτήριες οδούς.

Ακόμη, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από καθιζήσεις και κατολισθήσεις σε πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού. Από τις κατολισθήσεις, 8 σπίτια έχουν μεγάλες ζημιές και εκκενώθηκαν ενώ ένα κατέρρευσε στο χωριό Δαφνούλα του Δήμου Πασσαρώνος. Εκεί το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, ενώ καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Μηχανήματα όλων των κρατικών Υπηρεσιών και των Δήμων προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις περιοχές των κατολισθήσεων, ενώ η άντληση νερών είναι αδύνατη στις περισσότερες περιπτώσεις, αν δεν κατέβει η στάθμη της λίμνης και δεν αποσυρθούν τα νερά.