Skip to main content

Bild για Αντετοκούνμπο: Ο «ήρωας των Ελλήνων» που έψαχνε στα σκουπίδια

Η Bild για τον Αντετοκούνμπο. FΑΖ: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θεωρείται ως άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον μεγάλο σταρ στο NBA, που μαζί με την Εθνική θα αντιμετωπίσει τη γερμανική ομάδα στα προημιτελικά του EuroBasket 2022 στο Βερολίνο. Η εφημερίδα Bild κάνει σύντομη αναδρομή στο δύσκολο παρελθόν του παίκτη με το "πολύπλοκο όνομα", όπως γράφει, το οποίο μάλιστα αναφέρεται 3 φορές στο φύλλο αγώνα της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ λόγω των άλλων 2 αδελφών του. "Την περασμένη σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούμπο κέρδισε περίπου 39 εκ. ευρώ, τη σεζόν 2025/26 ο μισθός του θα ανέβει στα περίπου 51,4 εκ. ευρώ. Μυθικός πλούτος! Ο Αντετοκούνμπο όμως γνωρίζει και την άλλη πλευρά. Ως παιδί και έφηβος ήταν άπορος. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα από παράτυπους νιγηριανούς μετανάστες".

Η εφημερίδα περιγράφει τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας στην Αθήνα, γεγονότα που είναι γνωστά σε ένα ελληνικό κοινό. «Κάποιες μέρες δεν υπήρχαν χρήματα για φαγητό» μεταφέρει ο Γερμανός αρθρογράφος τα λεγόμενα του Αντετοκούνμπο στο περιοδικό Time. Τότε τα αδέρφια έπρεπε να ψάξουν κάτι να φάνε σε κάδους σκουπιδιών. Εκτός από τη φτώχεια, υπήρχε και ο φόβος απέλασης. «Πηγαίναμε για ύπνο με το φόβο μήπως ξυπνήσουμε και οι γονείς μας δεν ήταν πια εκεί. Η αστυνομία θα μπορούσε να τους απελάσει ανά πάσα στιγμή» διηγείται ο Γιάννης στο περιοδικό. Δεν βοηθάει το ότι οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους ελληνικά μικρά ονόματα. Εκείνη την περίοδο ο Γιάννης, όπως και όλη του η οικογένεια, είναι άπατρις. 'Έλληνας δεν είναι, ούτε έχει νιγηριανή υπηκοότητα, δεν υπάρχουν χαρτιά. Όσο η δύσκολη ζωή του αφήνει χρόνο να ονειρεύεται, κάνει όνειρα για καριέρα ποδοσφαιριστή". Η κατάληξη Happy End του Γιάννη και των αδελφών του είναι γνωστή και αύριο Τρίτη ο Αντετοκούνμπο με την Εθνική θα αντιμετωπίσει τη γερμανική ομάδα στο Βερολίνο.

"Η Αθήνα σχεδιάζει νέο κύμα δαπανών"

Με αυτόν τον τίτλο και τη σημείωση ότι ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιάζει τα μέτρα ύψους δις ευρώ που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός για έναν "πολύ δύσκολο χειμώνα", όπως σημείωσε. "Η ομιλία Μητσοτάκη θεωρείται ως άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη" επισημαίνει. "Η μεσοαστική, φιλελεύθερη κυβέρνησή του είχε σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μέχρι το καλοκαίρι, αλλά στη συνέχεια ένα σκάνδαλο υποκλοπών προκάλεσε σάλο … Η υπόθεση θα μπορούσε ακόμα να του κοστίσει ψήφους, ειδικά επειδή έθεσε τις μυστικές υπηρεσίες το 2019 υπό τον άμεσο έλεγχό του. Ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι το σκάνδαλο θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, που τόσο εκθειάζει η κυβέρνηση ….Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Μητσοτάκης πιέζεται πλέον να ελαφρύνει τις ανάγκες του πληθυσμού.". Η εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστική δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία "είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που ένα νοικοκυριό δύο εργαζομένων με πλήρη απασχόληση δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα».

Και ο Γερμανός αρθρογράφος σημειώνει: "Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη του ινστιτούτου συμβούλων Bruegel στις Βρυξέλλες, μέχρι τα μέσα Αυγούστου δεν υπήρχε άλλη κυβέρνηση της ΕΕ που, σε όρους οικονομικής ισχύος, να ξοδεύει περισσότερα χρήματα για ενεργειακή βοήθεια από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Νίκο Τσάφο, σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας, η μελέτη δεν είναι απολύτως σωστή, γιατί παραλείπει την αναφορά ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των κονδυλίων χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο μέρος προκύπτει από τα υπερκέρδη εταιρειών και από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch του Αυγούστου, τα μέτρα θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με το 1,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και όχι με τις ακαθάριστες δαπάνες 3,7%".

"Το Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης"

Από τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου ξεχωρίζουμε τη συνέντευξη της προέδρου της Κυπριακής Βουλής Άννίτας Δημητρίου στη Welt. Στο επίκεντρο τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στις ακτές της Κύπρου με το ερώτημα, γιατί η Λευκωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις παραδόσεις στην Ευρώπη όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες. "Μόλις υπογράψαμε συμβόλαιο με το Κάιρο για τη σύνδεση του κοιτάσματος αερίου "Αφροδίτη" με τις αιγυπτιακές δομές υγροποίησης. Με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον, θα μπορούμε επίσης να προσφέρουμε υγροποιημένο αέριο χωρίς να χρειάζεται να κατασκευάσουμε έναν εντελώς νέο αγωγό προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Χρειάζεται όμως και χρόνος για την υλοποίηση των παραδόσεων μέσω Αιγύπτου. Θα είναι δύσκολο πριν από το 2027. Από την άλλη πλευρά, ίσως η επείγουσα ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού, να συμβάλει στην επιτάχυνση και σε αυτόν τον τομέα".

Η κυρία Δημητρίου, σε σχετική ερώτηση, λέει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιτάχυνση των παραδόσεων καταρχήν με Knpw-how. „Αλλά και πολιτικά" προσθέτει. "Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι η διένεξη με την Τουρκία, οι εδαφικές διεκδικήσεις της και οι παράνομες δραστηριότητές της στην αποκλειστική θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Γερμανία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία. Μαζί με άλλους παίκτες, το Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση αυτής της διένεξης". Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής διευκρινίζει ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει και να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ. "Θα ήταν μια κατάσταση win-win για όλους - τους Τούρκους, εμάς και την Ευρώπη" υπογραμμίζει. "Θα βοηθούσε σε τόσα πολλά ζητήματα, όχι μόνο στο ενεργειακό αλλά και στο μεταναστευτικό ή την πολιτική ασφάλειας. Η Γερμανία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Διαθέτει επιρροή, θέση και ρόλο να επηρεάσει την κατάσταση".

Γερμανία: Κίνδυνος για μπλακ άουτ τον χειμώνα

Την προειδοποίησε έκανε από τις στήλες της κυριακάτικης Welt ο Γκερντ Λάντσμπεργκ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. "Τόσο οι εχθρικές επιθέσεις χάκερ όσο και η υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου - για παράδειγμα όταν τα 650.000 αερόθερμα που πουλήθηκαν φέτος λειτουργήσουν εάν η παροχή αερίου αποτύχει» είναι «ρεαλιστικά σενάρια», είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου. „Γι αυτή την περίπτωση, η Γερμανία δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη. Η κυβέρνηση έχει μεν αντιληφθεί την κατάσταση, αλλά δεν ενεργεί επαρκώς. Η προετοιμασία για πραγματικές καταστάσεις κρίσης πρέπει να γίνει πολύ πιο εντατικά. Η Γερμανία πρέπει να διευρύνει την υπηρεσία πολιτικής προστασίας με πολύ πιο εντατικό ρυθμό».

Ο Λάντσεμπεργκ καλεί κάθε πολίτη να προετοιμαστεί για καταστάσεις κρίσης. «Είμαι υπέρ του να ληφθεί σοβαρά υπόψη η σύσταση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Καταστροφών, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πρέπει να έχουν νερό και φαγητό στο σπίτι για 14 ημέρες, αλλά δυστυχώς σχεδόν κανείς δεν την ακολουθεί. Κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει ρεύμα. Δεν υπάρχει ροή νερού, δεν μπορείς να βάλεις βενζίνη, μετά από δύο μέρες δεν μπορείς να φορτίσεις το κινητό σου. Δεν είμαστε επ΄ουδενί προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Δικτύων και η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μαζικής χρήσης αερόθερμων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύω Κλάους Μίλερ, προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους από μαζική χρήση αερόθερμων. „Να τα χρησιμοποιεί κανείς ακόμη και με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, είναι πιο ακριβό από τη θέρμανση με φυσικό αέριο", είπε στην εφημερίδα Tagesspiegel». Επιπλέον, τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να φτάσουν στα όριά τους, όταν πολλοί άνθρωποι βάζουν ταυτόχρονα σε λειτουργία αερόθερμα".

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle