Skip to main content

Τεχνοβλαστός του ΑΠΘ παράγει ενέργεια από κουκούτσια και τσόφλια

Η spin-off από το Αριστοτέλειο που παράγει ενέργεια από πυρήνες ροδάκινων και υπολείμματα σταφυλιών, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος στην παραγωγή.

Ίσως ελάχιστοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, σκέφτηκαν σε δεδομένη χρονική στιγμή, ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα – κατά κάποιους άχρηστα - οργανικά υπολείμματα - για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι μέθοδοι εκμετάλλευσης των τεχνολογικών εργαλείων που παρέχονται στον αγροδιατροφικό τομέα, οδήγησε προς αυτή την κατεύθυνση. Μία ομάδα επιστημόνων του Αριστοτελείου, έφερε στην επιφάνεια μία ακόμα εταιρεία spin-off. Μία επιχείρηση, η οποία αποτελεί αποκύημα ενός πανεπιστημίου.

Οι δημιουργοί...

Η BIO2CHP, δημιουργήθηκε από τους μηχανολόγους μηχανικούς, Δημήτρη Μερτζή και Στέφανο Τσιακμάκη και από τον καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Ζήση Σαμαρά, ο οποίος δραστηριοποιείται και σε μία άλλη εταιρεία, που γεννήθηκε στους κόλπους του πανεπιστημίου, την Εxothermia, η οποία παρουσιάζει λογισμικό εξισορρόπησης εκπομπών ρύπων, και συνεργάζεται με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η BIO2CHP

Ο τεχνοβλαστός του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στου Αριστοτελείου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. To έργο της BIO2CHP σχετίζεται άμεσα με έναν όρο που ακούγεται αρκετά έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, και είναι ευρέως γνωστός ως «πράσινη οικονομία» ή «πράσινη επιχειρηματικότητα». Η συγκεκριμένη εταιρεία, εκμεταλλευόμενη τα υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής, παράγει τεχνολογία για τη μείωση του κόστους παραγωγής και των εκπομών διοξειδίου του άνθρακα.

Mέσα από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Πρόκειται για μία από τις εταιρείες που έγιναν ευρύτερα γνωστές, μέσω του θεσμού Τhessmart InnoHub II, που διοργανώνεται από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Η BIO2CHP, ήταν μία από τις εταιρείες που βρέθηκαν ανάμεσα στο περίπου 1% των εταιρειών που έφτασαν στον τελικό για το βραβείο ελληνικής επιχειρηματικότητας, από το αρχικό σύνολο των 1.100 επιχειρήσεων που συμμετείχαν. Δεν αποτελεί άλλωστε το μοναδικό παράδειγμα καινοτομίας στην πόλη, δεδομένου ότι μέσα από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, έχουν αναδειχθεί σημαντικά δείγματα διαφοροποιούμενης επιχειρηματικής στρατηγικής.

Παραγωγή ενέργειας τέσσερις φορές φθηνότερη από το κεντρικό δίκτυο

Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη επιχείρηση, είναι να επεξεργάζεται την ακατέργαστη υπολειμματική βιομάζα, παράγοντας ενέργεια μικρής κλίμακας. Σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε μία γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, σε μέγεθος ενός μέτριου κουτιού συσκευασίας τροφίμων. Η παραγωγή ενέργειας, έχει σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, τη δυνατότητα να προσφέρει ενέργεια, η τιμή της οποίας είναι κατά τέσσερις φορές χαμηλοτερη από το μέσο όρο κόστους που παρέχει το κεντρικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Η απάντηση στο γιατί το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι καινοτόμο, δεν βρίσκεται αποκλειστικά τη μείωση του κόστους της παραγόμενης ενέργειας. Εντοπίζεται εκτός των άλλων και στο γεγονός ότι προσφέρει και μειωμένο κόστος διαχείρισης αποβλήτων. Ενδεικτικά, το χρονικό διάστημα απόσβεσης μίας τέτοιας επένδυσης, υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνάει τον ένα έως ενάμισι χρόνο. Η ονομασία του κουτιού – γεννήτριας είναι SMARt-CHP και ήδη έχει διανύσει αρκετές ημέρες ζωής και δοκιμών στο εργαστήριο του ΑΠΘ, πριν αναδυθεί στον τομέα του επιχειρείν, καθότι η ερευνητική της δραστηριότητά ξεκίνησε από το 2012.

 

Στόχος να καλύψει το κενό σε επιχειρήσεις μικρού βεληνεκούς

Επί του παρόντος, η BIO2CHP επιδιώκει να καλύψει το κενό που εμφανίζεται στην αγορά ενέργειας, δεδομένου ότι οι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας αφορούν κατά κύριο λόγο την ικανοποίηση αναγκών σε μεγάλη κλίμακα, αλλά και τη χρήση τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν τυποποιημένα καύσιμα. Έτσι, οι ιδρυτές της, Μερτζής και Τσιακμάκης, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην παροχή μιας λύσης για επιχειρήσεις όπως είναι τα οινοποιεία, τα οποία αφενός δεν διαθέτουν ξυλεία για την παραγωγή ενέργειας, αφετέρου θα έπρεπε να την προμηθευτούν, επιβαρυνόμενες με σημαντικό κόστος. Τα οινοποιεία ωστόσο υπερτερούν, καθότι διαθέτουν ποσότητες βιομάζας – από τα υπολείμματα των σταφυλιών -, τις οποίες μπορούν να εκμτεταλλευθούν ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.

Με το βλέμμα στην ευρεία εφαρμογή της

Στοχεύοντας να προχωρήσουν στην παραγωγή της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας που έχουν δημιουργήσει, οι δύο statuppers, επιδιώκουν να την εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα, αλλά σε μικρότερου βεληνεκούς επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, είναι εκτός των άλλων να άρουν τις όποιες αμφιβολίες τυχόν υπάρχουν αναφορικά με τη λειτουργικότητα προϊόντων αυτής της μορφής.

H BIO2CHP ποντάρει παρόλ’ αυτά σε δύο καλά εδραιωμένες τεχνολογίες, στην αεριοποίηση βιομάζας και στους κινητήρες αερίου, χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου, και επιτρέποντας έτσι την παραγωγή ενέργειας σε εφαρμογές μικρής κλίμακας.

Τα... καύσιμα

Τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η τεχνολογία που αναπτύσσει η BIO2CHP, μπορεί να είναι σπόροι σταφυλιών, πυρήνες ροδακίνων, πυρήνες ελιάς και κελύφη από αμύγδαλο. Με αρχικό προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των οινοποιίων, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, SMARt-CHP, οπως ονομάζεται το επίτευγμα της BIO2CHP, επιδιώκει να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις όπως ζυθοποιείες, μονάδες επεξεργασίας, καφέ, ελαιοτριβεία.

H ΒΙΟ2CHP στα σημεία

Ώρες δοκιμαστικής λειτουργίας γεννήτριας SMARt-CHP: 3.000 ώρες
Δυνατοτητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: 5kW
Βραβεία: 2013 Best Live Environment Projects Awards
2016: Φιναλιστ για το ελληνικό βραβείο επιχειρηματικότητας