Skip to main content

Βιολογικό Οινοποιείο στην Κάρυανη Καβάλας

Το Κτήμα Χατζηγεωργίου στην παραλιακή ζώνη της Κάρυανης Καβάλας μετράει μόνο τρία χρόνια παρουσίας στην παραγωγή και εμπορία κρασιού, όμως ακουμπάει γερά στην οινική παράδοση -κυριολεκτικά χιλιάδων χρ

Τι κοινό μπορούν να έχουν ένας Έλληνας οικονομολόγος, μία συνάδελφός του από τη …Σιγκαπούρη και ο φημισμένος τοπικός οίνος Παγγαίου;  Ένα αίνιγμα που για τη λύση του θα μπορούσατε να βραβευθείτε μ’ ένα εξαιρετικό μπουκάλι κρασί από το Κτήμα Χατζηγεωργίου, στην Κάρυανη Καβάλας –στη σκιά του Παγγαίου όρους!..
Λοιπόν, ο Βασίλης Χατζηγεωργίου και η σύζυγός του Ρέι (βέρα …Σιγκαπουριανή) συνδύασαν τις σπουδές και την εμπειρία τους στα Οικονομικά με την οικογενειακή παράδοση του Βασίλη στην αμπελουργία και τόλμησαν μία σημαντική επένδυση (σε δύσκολους καιρούς) στην οινοποιϊα.  Έτσι, το 2006 προέκυψε το ολοκληρωμένο  Κτήμα Χατζηγεωργίου –μια από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές προσπάθειες στο νομό Καβάλας τα τελευταία χρόνια.  Η τόλμη τους δικαιώθηκε, καθώς τα κρασιά τους κερδίζουν ήδη τις εντυπώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  επιτρέποντας στο νεαρό ζεύγος Χατζηγεωργίου να κάνει όνειρα για διπλασιασμό της (συγκρατημένης έως τώρα) παραγωγής κατά την επόμενη διετία…

Το Κτήμα Χατζηγεωργίου βασίσθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο, που χρηματοδότησε κατά 50% το όνειρο της οικογένειας Χατζηγεωργίου, σε μια επένδυση που έφθασε το 1,5 εκατ. ευρώ.  Το οικογενειακό αμπέλι, το μεράκι και οι εξειδικευμένες γνώσεις του παππού και του πατέρα Χατζηγεωργίου (από το 1952!) αποτέλεσαν τη "μαγιά" για τη δημιουργία του Κτήματος, που απλώνεται σε έκταση 185 στρεμμάτων παράγοντας κρασί που περιέχει την αύρα της γειτονικής θάλασσας και την "αύρα" του μυθικού Παγγαίου, που ήταν πασίγνωστο στην αρχαιότητα όχι μόνο για το χρυσάφι και το ασήμι του, αλλά και για τον εύγευστο Βύβλινο οίνο του.

Η οικογένεια Χατζηγεωργίου ασκείται στη βιολογική καλλιέργεια αμπέλου εδώ και δεκαετίες, αποφεύγοντας συστηματικά την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.  Παράλληλα, αναζητήθηκαν στην περιοχή και άλλοι καλλιεργητές ανάλογης νοοτροπίας και πρακτικής, που συνεισφέρουν με τα δικά τους σταφύλια στην αύξηση της οινικής παραγωγής του Κτήματος.  Οι εκτάσεις του αμπελώνα λούζονται στον ήλιο του μεσημεριού, αλλά το καλοκαίρι δροσίζονται από τον μπάτη του Βορείου Αιγαίου, απολαμβάνοντας ένα ήπιο –σε γενικές γραμμές- κλίμα.  Τα εδάφη περιέχουν ασβέστιο σε κανονικά επίπεδα, είναι ελαφρά και με καλή στράγγιση.  Με άλλα λόγια, συνθήκες ιδανικές για την παραγωγή εξαιρετικών κρασοστάφυλων.
Έτσι, οι ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες του αμπελώνα Χατζηγεωργίου και των ντόπιων παραγωγών συνεργατών του αποδίδουν ένα αυθεντικό …νέκταρ, στο οποίο ο καταναλωτής μπορεί να ανιχνεύσει τη μακρά οινική παράδοση της περιοχής του Παγγαίου.  Εξάλλου, ο σημαίνων «υπότιτλος» του Κτήματος Χατζηγεωργίου είναι Τοπικός Οίνος Παγγαίου.

Το λευκό (Sauvignon Blanc), με το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα  και τα πολύπλοκα αρώματα εξωτικών φρούτων, το ώριμο κόκκινο (Cabernet Sauvignon), σε ζωηρό βαθυκόκκινο με αρώματα ξηρών φρούτων και καπνού, και το αριστοκρατικό Merlot, με την πληθωρική του γεύση και τις νότες καφέ – κακάο, είναι τα τρία κρασιά με τα οποία το Κτήμα Χατζηγεωργίου …συστήνεται περήφανα στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Και τα τρία έχουν βρει θερμή ανταπόκριση στις αγορές της Θεσσαλονίκης,της Αθήνας και, φυσικά, της Καβάλας, ενώ από πέρυσι εξάγονται σε Γερμανία και Βέλγιο
 

Οι ιδιοκτήτες του Οινοποιείου


Τι έστρεψε, όμως, δύο νέους ανθρώπους στην οινοπαραγωγή –και, μάλιστα, με χρήση βιολογικής καλλιέργειας;

"Στην περίπτωσή μας μίλησε η οικογενειακή κληρονομιά.  Από τον παππού και τον πατέρα μου..." λέει στη voria.gr ο Βασίλης Χατζηγεωργίου.  "Αυτοί καλλιεργούσαν επί χρόνια αμπέλι, με τον πλέον φυσικό τρόπο, κι όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα του οργανωμένου αμπελώνα – οινοποιείου δεν σκεφτήκαμε τίποτα διαφορετικό, από το να συνεχίσουμε την παράδοση αυτή.  Ήταν αυτονόητο για μας ότι θα στηριζόμασταν αποκλειστικά σε πρώτη ύλη βιολογικής καλλιέργειας".

-    Ως νέοι παραγωγοί, σε μια ευρύτερη περιοχή που δημιουργεί ιδιαίτερη παράδοση στο καλό κρασί (Καβάλα - Δράμα), πόσο ικανοποιημένοι είστε από το εγχείρημά σας;

"Το 2009 ήταν η δεύτερη χρονιά που είμαστε σε παραγωγή.  Μπορώ να πω ότι έως τώρα είμαστε ικανοποιημένοι και από το ρυθμό ανάπτυξής μας και από την ανταπόκριση της αγοράς.  Γνωρίζουμε ότι ο κλάδος είναι πολύ ανταγωνιστικός (η Ελλάδα κι αρκετές ακόμα χώρες παράγουν εξαιρετικά κρασιά), βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική συγκυρία παγκόσμια, αλλά πιστεύουμε ότι η υπομονή και η επιμονή να παράξεις ένα πραγματικά ποιοτικό κρασί ανταμείβονται…  Το καλό κρασί θέλει υπομονή, εμείς την έχουμε, όπως και αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν κατ’ ευχήν…" μας λέει ο Βασίλης Χατζηγεωργίου.

Η χαριτωμένη Ρέι Χατζηγεωργίου, που μιλά ήδη θαυμάσια τη γλώσσα μας, είναι μια υπέροχη οικοδέσποινα στον φινετσάτο χώρο γευσιγνωσίας του Κτήματος.  Αεικίνητη, με κοσμοπολίτικο αέρα κι ακραιφνώς …ελληνική θερμότητα φιλοξενίας, δείχνει εξίσου περήφανη με τον σύζυγό της για τα κρασιά που η οικογένεια παράγει.  Και, επιπλέον, ομιλεί μετά λόγου γνώσεως για τα επόμενα βήματα της επιχείρησης:
"Στόχος μας είναι να καθιερωθούμε τα επόμενα χρόνια στην αγορά.  Θα προχωρήσουμε σε αύξηση της παραγωγής (ειδικά στο λευκό κρασί, που παρουσιάζει μεγαλύτερη ζήτηση) κι ελπίζουμε σε ένα – δύο χρόνια να φτάσουμε τις 50-60.000 φιάλες ετήσια παραγωγή (από 35.000 που έχουμε σήμερα)…".

Θα μπορούσε να πείσει τους …συμπατριώτες της, στη Σιγκαπούρη, να πίνουν ελληνικό κρασί –και ιδιαίτερα Κτήμα Χατζηγεωργίου; 

Η Ρέι γελάει με τη φυσική ευγένεια και τον συγκρατημένο αυθορμητισμό των Ασιατών: "Ήδη έχουν μάθει να πίνουν κρασί στην πατρίδα μου.  Περισσότερο, βέβαια, αυστραλιανό κρασί –οι Αυστραλοί έχουν κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια τόσο στην παραγωγή, όσο και στο λανσάρισμα των ωραίων κρασιών τους-, αλλά γιατί όχι και ελληνικό;  Είναι θέμα χρόνου και σοβαρής, συντονισμένης δουλειάς στην προώθηση (στο μάρκετινγκ) του ελληνικού κρασιού σε αγορές όπως η Σιγκαπούρη…".
Όπως διευκρινίζει ο Βασίλης Χατζηγεωργίου, προτεραιότητα της εταιρίας είναι το άνοιγμα κυρίως σε αγορές με ελληνικό στοιχείο, καθότι οι Ομογενείς είναι πιο εξοικειωμένοι με τα ελληνικά κρασιά –και προϊόντα, γενικότερα- και προσφέρουν έτσι μια καλή βάση εκκίνησης σε απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Ο εξοπλισμός

Στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Χατζηγεωργίου φιλοξενείται σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, πιστοποιημένος με σύστημα ISO 22000, με ανοξείδωτες δεξαμενές (συνολικής χωρητικότητας 120 τόνων/100.000 φιαλών) και αυτοματοποιημένο σύστημα εμφιάλωσης και επικόλλησης ετικέτας.  Ελεγχόμενο σύστημα ψύξης και θέρμανσης, τόσο στο στάδιο της οινοποίησης, όσο και κατά την ωρίμανση, την παλαίωση και τη συντήρηση των κρασιών, δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες στην αίθουσα παραγωγής και στην ιδιαίτερα προσεγμένη  κάβα, στο υπόγειο του Κτήματος, όπου αναπαύονται εκατοντάδες δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια.
Στο διώροφο κτήριο του Κτήματος Χατζηγεωργίου, που αστράφτει από καθαριότητα και κομψότητα χάρη στις φροντίδες της Ρέι, αλλά και της πανταχού παρούσας μητέρας του Βασίλη Χατζηγεωργίου, τόσο οι πελάτες – αγοραστές, όσο και οι οινόφιλοι που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι ξεχωριστό, θα εκτιμήσουν τη φιλοξενία της οικογένειας Χατζηγεωργίου που ταιριάζει απόλυτα με το κρασί της: είναι υψηλού επιπέδου, θερμή και προσφέρεται από καρδιάς.

Business Story
Off