Skip to main content

Βλέπει Βιέννη για τα στερεά απόβλητα ο δήμος Θεσσαλονίκης

Για το σύστημα διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Βιέννης ενημερώθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισκέφθηκε την αυστριακή πρωτεύουσα.

Το δημοτικό συμβούλιο ενημέρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για τη μετάβασή του ως επικεφαλής εννεαμελούς αντιπροσωπείας του δήμου Θεσσαλονίκης στην πόλη της Βιέννης με στόχο την ενημέρωση σχετικά με το σύστημα διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της αυστριακής πρωτεύουσας.

Μετά την αντίστοιχη ανταλλαγή επισκέψεων στο Αμβούργο και τη Νίκαια της Γαλλίας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο Αντιπρόεδρος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Γεράκης, καθώς επίσης και πενταμελής κλιμάκιο στελεχών και εργαζομένων του Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής για την αναδιοργάνωση του Τομέα Καθαριότητας μετέβησαν στις 30 Μαίου 2012 στη Βιέννη.

Ο στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι με βάση τα συμβαίνοντα διεθνώς και την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων στην  προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αποκομιδής και καθαριότητας στην πόλη, σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αυστριακή πρωτεύουσα η οποία ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική. Μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον η πολιτική φιλοσοφία του συστήματος που  εφαρμόζουν. Όπως διαπιστώσαμε τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του είναι αφενός ότι όλο το σύστημα διαχείρισης είναι 100 % δημοτικό, αφετέρου ότι στο τέλος της διαδικασίας το μόνο που μένει είναι αδρανοποιημένη στάχτη που εναποτίθεται σε μια χωματερή δίπλα στην πόλη που αποτελεί προστατευόμενο πάρκο».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε με επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με την υπεύθυνη για την Καθαριότητα και το Περιβάλλον Ulli Sima. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες λειτουργίας του συστήματος συλλογής των κοινών απορριμμάτων, των ανακυκλώσιμων υλικών, των ογκωδών αντικειμένων του σαρώματος των δρόμων αλλά και του αποχιονισμού.

Συζητήθηκαν επίσης τα βασικά σημεία στα οποία οι υπεύθυνοι του Δήμου Βιέννης εστίασαν για να δημιουργήσουν αυτή την υποδομή. Οι εργαζόμενοι έθεσαν μία σειρά από ερωτήματα και ενημερώθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν όμοια προβλήματα, αλλά και για προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμη.Ακολούθως η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το εργοστάσιο διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών και των ογκωδών αντικειμένων. Ενημερώθηκε για τα υλικά που διαχειρίζονται στο εργοστάσιο και την παραγωγικότητα του.

Η περιοδεία συνεχίστηκε με επίσκεψη στο νέο εργοστάσιο καύσης των απορριμμάτων της Βιέννης, το κόστος κατασκευής του οποίου έφτασε τα 215 εκατομμύρια ευρώ. Η αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε  για τις δυνατότητες του εργοστασίου, μεταξύ των οποίων 250.000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο,  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για 25.000 κατοικίες, και παραγωγή ζεστού νερού για 50.000 κατοικίες. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της αντιπροσωπίας στο εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου που δέχεται αμιγώς οργανικά απορρίμματα το οποίο παράγει 102.000 κυβικά μέτρα βιοαέριο τον χρόνο και κόστισε 9,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με την παράλληλη επίσκεψη στα εργοστάσια επεξεργασίας έγινε κατανοητό ότι ο σχεδιασμός της συλλογής των απορριμμάτων έγινε σε εθνικό επίπεδο με βασικό γνώμονα την μεγιστοποίηση των οφελών στην διάθεση του τελικού προϊόντος στα εργοστάσια επεξεργασίας ή παραγωγής ενέργειας.

Η συλλογή χωρίζεται σε πέντε άξονες :

- την Ανακύκλωση και τα αμιγώς Οργανικά τα οποία αποτελούν το 21% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων,
- τα Οικιακά απορριμμάτων που αποτελούν το 46% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων,
- Άλλα Μικτά απορρίμματα που αποτελούν το 15% του συνολικού βάρους
- Ογκώδη που αποτελούν το 6% του συνολικού βάρους
- Επικίνδυνα που αποτελούν το 1% του συνολικού βάρους.

Στον δήμο Βιέννης την συλλογή την κάνουν οι υπάλληλοι του δήμου και ο δήμος πληρώνεται επιπλέον για αυτό, αφού ήταν ο μειοδότης στον διεθνή διαγωνισμό ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι κάδοι είναι τοποθετημένοι σε κεντρικά σημεία όλοι μαζί και τα σημεία αυτά καλύπτουν τις ανάγκες κατοίκων, καθώς η μέση μεγαλύτερη απόσταση της κάθε κατοικίας από ένα τέτοιο σημείο είναι 350 μέτρα.

Για τα αμιγώς οργανικά το κάθε διαμέρισμα- κοινότητα έχει την δυνατότητα να αποφασίσει αν θέλει κάδους κομποστοποίησης ή όχι. Η συλλογή τους γίνεται από ξεχωριστά απορριμματοφόρα. Οι ποσότητες που συλλέγονται οδηγούνται στο εργοστάσιο κομποστοποίησης και το χώμα που παράγεται μοιράζεται έναντι χαμηλού αντιτίμου στους δημότες.

Οι κάδοι των οικιακών απορριμμάτων βρίσκονται όλοι μέσα στις πολυκατοικίες ή στις εσωτερικές αυλές. Το σύστημα συλλογής αξιοποιεί εδώ τα πλεονεκτήματα του ορθού πολεοδομικού σχεδιασμού. Η συλλογή γίνεται μία φορά την εβδομάδα και η κάθε πολυκατοικία πληρώνει 4,24 ευρώ το άδειασμα κάθε φορά. Οι εργάτες καθαριότητας έχουν ένα κλειδί πασπαρτού για τις εισόδους των πολυκατοικιών, βγάζουν έξω τους κάδους και αφού τους αδειάσουν τους επανατοποθετούν στην θέση τους. Τα απορρίμματα αυτά τροφοδοτούν τα εργοστάσια καύσης.

Τα μικτά απορρίμματα είναι απορρίμματα που φτάνουν σε ένα από τα 19 «πράσινα σημεία» της πόλης Εκεί οδηγούνται και τα ογκώδη τα οποία ο Δήμος συλλέγει δωρεάν κατόπιν ραντεβού έως μία ποσότητα. Από μία ποσότητα και πάνω ο δημότης είναι υποχρεωμένος να φωνάξει μία ιδιωτική εταιρεία και να τα απομακρύνει επί πληρωμή. Στα πράσινα σημεία οδηγούνται και οι ηλεκτρικές συσκευές τα χρώματα ή οποιοδήποτε άλλο επικίνδυνο υλικό αφού σε κάθε πράσινο σημείο υπάρχει ειδικός χώρος, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι ακόμη και αυτοί που σκουπίζουν στα καλαθάκια τους κάνουν έναν πρωτογενή διαχωρισμό των υλικών.

Επιπλέον στο πλαίσιο, καμπάνιας ενημέρωσης το 2007 με το όνομα καθαρή πόλη, ο Δήμος Βιέννης αύξησε σε 1200 τους εργάτες σαρώματος, τοποθέτησε 2900 συλλέκτες για τα περιττώματα των σκύλων, τοποθέτησε 18000 νέα καλαθάκια όπου τα 11000 περίπου έχουν τασάκι σε σχήμα τσιγάρου. Επίσης δημιουργήθηκε δίκτυο 50 σημείων για την επισκευή πεταμένων αντικειμένων και τροφοδοτήθηκαν καλλιτεχνικές ομάδες με υλικά για την δημιουργία πρωτότυπων επίπλων ή διακοσμητικών, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μία πολυδιάστατη καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ανάπτυξη της ατομικής περιβαλλοντικής συνείδησης.
Τ

α αποτελέσματα της προσπάθειας όπως σημείωσε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γεωργιάδης, ήταν εντυπωσιακά: 46% μείωση των εγκαταλειμμένων ψυγείων, 32% μείωση των ογκωδών αντικειμένων στους δρόμους, 28% μείωση των παρατημένων καροτσιών σουπερ μάρκετ, 47200 σακούλες με περιττώματα σκύλων δηλαδή 3.1 τόνους την ημέρα και 26,3 τόνους αποτσίγαρα τον χρόνο.

«Οι εντυπώσεις μας από την Βιέννη, ήταν πολύ θετικές και θα βρεθούμε κοντά και πίσω από τη Διοίκηση που θα θελήσει να εφαρμόσει στη Θεσσαλονίκη παρόμοιο σύστημα διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» ανέφερε ο Δημήτρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας επίσης ότι  για την εφαρμογή όλων αυτών ο Δήμος Βιέννης εξουσιοδότησε 50 επόπτες οι οποίοι εποπτεύουν σημεία που παρουσιάζεται συσσώρευση  προβλημάτων και μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα από 36 έως 1000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση ή την συμπεριφορά του παραβάτη. Επιπλέον, σημείωσε, έχουν την δικαιοδοσία να αυξάνουν το πρόστιμο ανάλογα με την άρνηση του παραβάτη να συμμορφωθεί για την αποκατάσταση της ζημιάς που επέφερε στην πόλη με την ρυπογόνο συμπεριφορά του.

Στοιχεία για τον Δήμο Βιέννης που αφορούν τον τομέα Καθαριότητας:

- Κάτοικοι : 1.714.142
- Έκταση : 414 km2
- Σπίτια : 167.554
- Διαμερίσματα : 928.479
- Υπάλληλοι Καθαριότητας : 3500
- Κάδοι :423.000
- Πράσινα Σημεία : 19
- Κέντρο διαλογής :1
- Εργοστάσια Καύσης :3
- Εργοστάσιο Κομποστοποίησης :1
- Εργοστάσιο Βιοαερίου :1
- Εργοστάσιο Αδρανοποίησης Στάχτης :1
- Χωματερή :1