Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020
x

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΑΡΑΤΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Η ανακοίνωση της παραίτησης Σάρατζ αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους.

Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει ως μεταβατικός επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος.

Με τη βοήθεια της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, η οποία ελέγχει μόνον εδάφη στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, κατάφερε να αποκρούσει την πολιορκία των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που διήρκεσε έναν χρόνο και οδήγησε στο "παρά ένα" της κατάληψης της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατηγός.

Παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ο Σάρατζ υφίσταται ισχυρές πολιτικές πιέσεις λόγω διαμάχης διάφορων πολιτικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στο τμήμα της Λιβύης το οποίο ελέγχει η GNA, ενώ πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά και στην ελλιπή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.

Ανάλογες διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οδήγησαν την Κυριακή στην παραίτηση της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, με έδρα το Τομπρούκ.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, σημειώνει το Bloomberg, ο Σάρατζ θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πίεσης στο πρόσωπό του και θα μπορέσει να προσηλωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ανέφεραν δύο πηγές που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τα δύο στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο μοντέλο προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα ενοποιεί τη χώρα και θα οδηγήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

Η κίνηση Σάρατζ αναμένεται να ικανοποιήσει βασικούς υποστηρικτές του στρατοπέδου Χαφτάρ, όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο ίδιος ο στρατηγός έχει εξάλλου δώσει πολιτικό "χώρο" στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος ηγείται πλέον των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ και τους διεθνείς μεσολαβητές.

Η ανακοίνωση της παραίτησης Σάρατζ αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας.

Ο υπουργός Εργασίας της Λιβύης διαψεύδει τις αναφορές για παραίτηση Σάρατζ

Σε πλήρη διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν τον Φαγέζ αλ Σάρατζ να παραιτείται από την πρωθυπουργία της Λιβύης, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας της χώρας.

Ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Mαχντί αλ-Αμίν, απέρριψε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για σχέδια παραίτησης του πρωθυπουργού, Φαγέλ αλ Σάρατζ, μιλώντας στο Sputnik την Τρίτη.

«Αυτές οι αναφορές είναι ψευδείς και δεν έχουν καμία βάση, ενώ στόχος τους είναι να παραπληροφορήσουν. Ο κ. Σάρατζ συνεχίζει να κατέχει το αξίωμα της πρωθυπουργίας της χώρας» εξήγησε ο κ. αλ-Αμίν.

«Αρνούμαστε εντελώς αυτά τα νέα» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ