Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
x

BLOOMBERG:ΕΜΠΛΟΚΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS

Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται με τη σύλληψη του υψηλόβαθμου στελέχους του Οίκου Μπ. Κοέν-Που εμπλεκονται οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, ως ύποπτος για παράνομη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικών με επενδυτικές κινήσεις στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται επίσης ως ύποπτοι ο Γιώργος Νίκας, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της εταιρείας Νίκας, και ο Τηλέμαχος Λαβίδας.

Ο συλληφθείς είναι ο Μπράιεν Κόεν, στέλεχος στη βαθμίδα αντιπροέδρου της Goldman Sachs. Στην καταγγελία που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Κόεν κατηγορείται ότι διέρρεε απόρρητες πληροφορίες για περίπου τρία χρόνια με αντάλλαγμα χρήματα, στο πλαίσιο διεθνούς κυκλώματος διαρροής πληροφοριών, που απέφερε στους συμμετέχοντες παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Εκπρόσωπος της Goldman επιβεβαίωσε ότι ο Κόεν εργαζόταν για την τράπεζα, συμπληρώνοντας ότι η τελευταία δεν γνώριζε για τις κατηγορίες εναντίον μέχρι την σύλληψή του, την Παρασκευή το πρωί, στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Μετά τη σύλληψη, έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια.

Ως παράδειγμα της δράσης του σχήματος, αναφέρει η περίπτωση κατά την οποία η Buffalo Wild Wings επικοινώνησε με την Goldman για βοήθεια, καθώς η αλυσίδα εστιατορίων με έδρα την Μινεάπολις των ΗΠΑ είχε προσεγγιστεί από την Arby’s Restaurant Group Inc. Ο Κόεν έμαθε για την πιθανή εξαγορά στις 17 Οκτωβρίου 2017, με τον Γιώργο Νίκα να αγοράζει 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings μεταξύ 20 και 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατ. δολ., πουλώντας 9.000 από αυτές την 1η Νοεμβρίου, με κέρδος  79.074 δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg o  Γιώργος Νίκας κατηγορείται ακόμη για συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας διεθνές δίκτυο ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών από το 2012 έως το 2017, όταν και φέρεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να λάμβανε πληροφορίες για πιθανές εξαγορές εταιριών από μη κατονομαζόμενο trader χρεογράφων με έδρα την Ελβετία.

Σημειώνεται πως σήμερα ο Γιώργος Νίκας παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας την περασμένη Παρασκευή. Η παραίτηση ανακοινώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την εισηγμένη.  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε τη μη αντικατάστασή του.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ