Skip to main content

Βολές εκ των έσω για την περαίωση

Πυρά όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε για την περαίωση ο υπουργός Οικονομικών. Για αποσύνθεση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών έκανε λόγο ο Γ.Φλωρίδη
Πυρά όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι». Υπογράμμισε πως «τελειώνουν οι έλεγχοι που βασίζονται πάνω στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου», πως θεσμοθετείται το αυτόφωρο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και  η «δυνατότητα κλεισίματος μαγαζιών στην παραλιακή, όπου παρατηρούνται πολλαπλές φορολογικές παραβάσεις».

Προαναγγελία αλλαγών

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε την πρωτοβουλία του υπουργείου, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος. Σημείωσε, μάλιστα, πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

 Εσωκομματικά πυρά 

Σκληρή κριτική άσκησε ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης,  ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» της περαίωσης. Όπως είπε το μέτρο, «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία», ενώ «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξ αιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών». «Για το ότι δεν έχουν συγκροτηθεί οι Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία, οι μηχανισμοί, δεν φταίει, ούτε η Τρόικα, ούτε ο ελληνικός λαός» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κιλκίς.

«Θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, αλλά σαν αναγκαίο κακό» δήλωσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών  Κώστας Γείτονας. «Καλύτερα όμως να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως «μπαίνει μια νέα αρχή». Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει», σημείωσε.

«Να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου - μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια», ζήτησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρτάλης, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Λέγκας χαρακτήρισε το μέτρο «ομολογία αποτυχίας στην φορολογική πολιτική», σημειώνοντας ότι «επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος».

Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων», χαρακτήρισε την περαίωση η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων». «Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα», παρατήρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης.