Skip to main content

Βολές Φίσερ κατά της πολιτικής Μέρκελ

Την πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας επέκρινε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία «κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι της» και εκφράζοντας τη
Την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επικρίνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιόσκα Φίσερ, σε άρθρο του, με τίτλο «Αν η Μέρκελ κλεισθεί στο γερμανικό καβούκι», που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».  Παράλληλα, κρούει τον κόδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη απομάκρυνση Ελλάδας και Γερμανίας, εξαιτίας των γεγονότων των τελευταίων μηνών.

«Αντί να εγγυηθεί έναν σταθερό και αποφασιστικό ηγετικό ρόλο για τη διεθνή οικονομική και χρηματιστική κρίση, η πιο σημαντική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίσερ.

Παραθέτοντας τις απόψεις του για τη στάση της χώρας του απέναντι στην οικονομική κρίση, που πλήττει την ευρωπαϊκή οικογένεια, ο επι σειρά ετών ηγέτης των Γερμανών οικολόγων επισημαίνει ότι «η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσημα την πεποίθησή της ότι πρέπει να αποπεμφθούν τα μέλη της ζώνης του Ευρώ, που δεν σέβονται τους ισχύοντες κανόνες. Άραγε, πιστεύει πραγματικά ότι το Ευρώ θα μπορούσε να επιβιώσει από μια τέτοια τιμωρία;».

Ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτιμά ότι «τέτοιου είδους μέτρα θα είχαν ως αποτέλεσμα μόνον την οικονομική ύφεση των χωρών, που αντιπροσωπεύουν τις πιο σημαντικές αγορές για τις γερμανικές εξαγωγές» και τονίζει πως «η κύρια ευθύνη της σημερινής διάστασης απόψεων στους κόλπους της Ένωσης είναι των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και κυρίως, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που διαθέτουν και τις ισχυρότερες οικονομίες. Αντί να ηγηθούν της ζώνης του Ευρώ, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται διαρκώς σε αντιπαράθεση, έτοιμες να επιτεθούν βίαια η μία στην άλλη και σε επίσημο, συχνά, επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Γερμανός πολιτικός διατυπώνει σαφώς την άποψη ότι «σήμερα μιλάμε για το ποιός θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του την οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας. Το βασικό, όμως, πρόβλημα είναι η υφέρπουσα καχυποψία μεταξύ των δυο αυτών εταίρων, που ενέχει τον κίνδυνο μιας μόνιμης απομάκρυνσής τους».