Skip to main content

Βολές Λοβέρδου κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπολύοντας βαρύ «κατηγορώ» σε ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπολύοντας βαρύ «κατηγορώ» εναντίον της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ χαρακτήρισε ο υπουργός λάθος τον διλημματικότόνο που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο, «το οποίο αποτελεί απόπειραεθνικού συμβιβασμού σωτηρίας» και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικήςαντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά, ότι αν και σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τουςσυναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει τομηχανισμό στήριξης της χώρας.

Μάλιστα, έστρεψε τα πυρά του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας πολιτικόσαλταδορισμό την «προτροπή» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μηνυπογράψει το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότιυπερασπιζόμενος το σημερινό καταρρέον σύστημα ως δήθεν αναδιανεμητικόαβαντάρει τους μεγαλοσυνταξιούχους.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας απευθύνθηκε και προς τους βουλευτές του κόμματός του ενόψει τωνκρίσιμων ψηφοφοριών που θα γίνουν απόψε στις 9 το βράδυ επί της αρχήςκαι αύριο επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Ο κ. Λοβέρδος μίλησε «για μίανέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα καιαπό τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά καισυνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας».

Μιλώντας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας είπε: «Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας και εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους και την επόμενη γενιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επαναφέρουμε την Ελλάδα μέσα και από τη δημοσιονομική εξυγίανση στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της ευδαιμονίας».

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι «αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές».

Ο υπουργός μίλησε για τη πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή «που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους».
 
Κάθε εξάμηνο ο υπουργός θα ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης: «Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε οτιδήποτε έχει μείνει σε συνάδελφο, από απορία έως και μομφή».

Κατά τον υπουργό υπάρχει όμως ελπιδοφόρο μήνυμα ήδη από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές: «Αν περπατήσουν τα μέτρα, θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το 90% του νομοσχεδίου είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως κατατέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο πριν τεθεί θέμα ΕΚΟΦΙΝ και μνημονίου.

Παραδέχθηκε πάντως ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης «κατέστησαν όροι των δανειστών», κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010. Διαβεβαίωσε όμως ότι «όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε».