Skip to main content

Βολές ΝΔ για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Τα ψέματα τελείωσαν, τα προσχήματα τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν, δηλώνει η ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξη τύπου όσο και στην ομιλία του.
«Τα ψέματα τελείωσαν, τα προσχήματα τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν», δηλώνει η ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόσο στη συνέντευξη Τύπου όσο και στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι πέρσι στη ΔΕΘ ο Γ.  Παπανδρέου παραπλάνησε πολιτικά τον ελληνικό λαό με το «υπάρχουν λεφτά» και τώρα αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς, όπως ανέφερε, είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν πολλά από τον πρωθυπουργό για μία σειρά από θέματα, αλλά εκείνος δεν μπορεί να δώσει διέξοδο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου:

- δεν είπε τι θα γίνει με έσοδα, όπου παραδέχτηκε ότι υπάρχει μαύρη τρύπα

- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης

- δεν έδωσε απάντηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ενώ η ΝΔ έχει πει όχι στην αύξησή του, όπως και στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών

- δεν είπε τι θα γίνει με την ύφεση, την ανεργία, τον πληθωρισμό

- δεν είπε πολλά, παρά ελάχιστα για την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων

- δεν είπε τι θα γίνει με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους

- δεν είπε τι θα γίνει με τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά.

Δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε πως πρωθυπουργός δραπέτευσε από τη σκληρή πραγματικότητα που έχει οδηγήσει τη χώρα. «Απέφυγε κάθε αυτοκριτική για όσα έχει υποσχεθεί. Επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Δεν είπε τίποτα για τις ευθύνες από το ΄81 κι έπειτα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε, αναφέροντας πως η ηγεσία της κυβέρνησης είναι πλέον αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα.

Ο Χ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν ίχνος αυτοκριτικής για τις υποσχέσεις του πέρσι στη ΔΕΘ . Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι πέρσι ο κ. Παπανδρέου είχε υποστηρίξει ότι το πάγωμα των μισθών οδηγεί σε πάγωμα της αγοράς και φέτος δεν πάγωσε, αλλά μείωσε μισθούς. Επίσης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε υποστηρίξει πως η αύξηση των φόρων οδηγεί σε ύφεση και τελικά αύξησε άμεσους και έμμεσους φόρους.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν αυτοκριτική για την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και τόνισε πως «0 δρόμος του μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος, αλλά ήταν επιλογή της κυβέρνησης και δική της ευθύνη».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στοιχεία που καταδεικνύουν επιβάρυνση της οικονομίας τη δεκαετία του ΄80, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως το 87,2% των 80 δισ. ευρώ που αυξήθηκε το χρέος την περίοδο 2004-2008 αφορά δαπάνες από υποχρεώσεις που το ΠΑΣΟΚ είχε επιβαρύνει τη χώρα. Επεσήμανε δε ότι την περίοδο 2007-2009 ο μέσος όρος του ελλείμματος στην ΕΕ ήταν 6% ΑΕΠ και του χρέους 14,8%.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, ενώ σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου κατά της «μετρολογίας», αναρωτήθηκε αν είναι μετρολογία όταν η έκθεση του Σεπτεμβρίου προβλέπει περικοπή δαπανών 4 δισ. ευρώ το 2010. Κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι αγνόησε τους κινδύνους που απορρέουν από το μνημόνιο.

Σε ερώτηση προς τον κ. Παπαγιωτόπουλο για την επίθεση του κ. Παπανδρέου στον Κώστα Καραμανλή και όσα είπε περί εξεταστικής για οικονομία, ο εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε πως σε κάθε περίπτωση το κόμμα δεν θα σχολιάζει υπαινιγμούς και υπόνοιες. «Να πει τι έχει αποφασίσει, αν έχει αποφασίσει, ο πρωθυπουργός και μετά θα τοποθετηθεί η ΝΔ», ανέφερε, επισημαίνοντας πως το «ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα δεν ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση της αλήθειας, αλλά για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη».