Skip to main content

Βολές Παπανδρέου κατά τραπεζών

Δριμεία κριτική στις τράπεζες άσκησε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κατηγορώντας τα πιστωτικά ιδρύματα πως «σκαναλωδώς δεν βοηθούν στην έξοδο από την κρ
Δριμεία κριτική στις τράπεζες άσκησε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κατηγορώντας τα πιστωτικά ιδρύματα πως «σκαναλωδώς δεν βοηθούν στην έξοδο από την κρίση, παρότι έχουν την κύρια ευθύνη γι΄ αυτή». Παράλληλα, ο κ.Παπανδρέου κάλεσε σε ευρύ διάλογο πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς εταίρους για όλα τα«καυτά» θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι ριζικές αλλαγές που απαιτείται να γίνουν στη χώρα δεν είναι υπόθεση ούτε πενήντα ούτε εκατό ημερών, αλλά ούτε μόνο της κυβέρνησης και χρειάζεται να διαμορφωθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.
Προς το σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός θα καλέσει ο ίδιος μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και την κοινωνία σε ένα ευρύ διάλογο για όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι αλλαγές που θα προωθηθούν και τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα αφορούν στο κράτος, στη φορολογία και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, στο αναπτυξιακό πρότυπο, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στη νέα αρχιτεκτονική, στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία και την υγεία.

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου, πάνω στο οποίο θα κληθούν όλοι να αναλάβουν ευθύνες και δεσμεύσεις και πρώτα από όλα η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα εκτελεστούν άμεσα. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η χώρα δεν αντέχει άλλο χάσιμο χρόνου, γι΄ αυτό και η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα σχεδόν τα μέτωπα στην οικονομία. Και πρόσθεσε πως όσοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πρόγραμμα λιτότητας δεν μπορούν ή δεν καταλαβαίνουν ούτε το πρόβλημα, ούτε τη λύση που προωθείται. Ακόμη, αναφέρθηκε επικριτικά σε όσους είναι έτοιμοι μόλις παρουσιαστούν κάποια σημάδια ανάκαμψης να συνεχίσουν το δρόμο της υποταγής της κοινωνίας και των πολιτών στα συμφέροντα των αγορών.

 Πρόκειται, τόνισε, για αυτούς οι οποίοι ανέχθηκαν και συγκάλυψαν τις αλχημείες, την αδράνεια και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης και οι οποίοι ζητούν τώρα από τους πολίτες να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής. Αυτό, υπογράμμισε, δεν πρόκειται να γίνει. Και η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει κοντόφθορες λογικές που εκπορεύονται από αυτούς που βύθισαν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση, χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος, το οποίο μετακύλησαν σε εκατομμύρια πολίτες και φορολογούμενους, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Δεν θα υιοθετήσουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, συνταγές οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν είναι να βυθίσουν την οικονομία μας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και κρίση.

 Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δοκιμασίας, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μπορεί να βγει από αυτή την κατάσταση μέσω της Πράσινης Ανάπτυξης, που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη ανατροπή στην τεχνολογία, την παραγωγή και την κατανάλωση. Αργά ή γρήγορα, όπως ανέφερε, η διεθνής οικονομία θα προσανατολιστεί προς τα εκεί και κερδισμένοι θα είναι όσοι θα έχουν μπει στην πρωτοπορία.

Προέβλεψε ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα και επέκρινε τις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση, αλλά σκανδαλωδώς δεν το κάνουν, παρότι έχουν την κύρια ευθύνη για την κρίση.  Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρά τα προβλήματα, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει γρήγορα να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο υιοθετώντας την Πράσινη Ανάπτυξη, η οποία είναι όρος επιβίωσης, αλλά και χρυσή ευκαιρία για μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, όπως είπε, θα παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τα οποία, όπως είπε, προσπάθησε να κουκουλώσει με τη ρητορεία της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 12,7% του ΑΕΠ, είπε, είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσμα αυτού είναι να χάσει η χώρα με πρωτοφανή ταχύτητα ένα πολύτιμο κεφάλαιο δανεισμού και αξιοπιστίας. Τα σημερινά αδιέξοδα, πρόσθεσε, είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών με πολιτικές προτεραιότητες διαφορετικές από αυτές που θα υπηρετούσαν το συλλογικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Έτσι, όπως τόνισε, η χώρα οδηγήθηκε αναπόφευκτα στις περασμένες εκλογές και σήμερα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και πολλαπλή κρίση.

 Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος έχει βάλει τη χώρα για δεύτερη φορά σε επιτήρηση και την οδηγεί σήμερα σε μια ακόμα πιο αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο εκτροχιασμός βάζει τη χώρα στη μαύρη λίστα των ξένων οίκων και την οδηγεί σε τιμωρία από τις αγορές οι οποίες ζητούν υψηλότερα επιτόκια για να μας δανείζουν. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αυτός ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ούτε μπορεί ούτε πρέπει να κρυφτεί, αλλά πρέπει να σταματήσει για να πάψει να υποθηκεύεται το παρόν και το μέλλον των νέων γενιών και του τόπου από τα ελλείμματα και τα χρέη.

Ο ίδιος, όπως τόνισε, έχει τη βούληση να δει κατάματα τα προβλήματα, να συγκρουσθεί με αυτά και να τα λύσει. Αλλά, όπως υπογράμμισε, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με τη συμμετοχή όλων και πρόσθεσε ότι είναι η στιγμή για μεγάλες αποφάσεις και μεγάλες τομές στην οικονομία, την παραγωγή, τις επενδύσεις, στο δημόσιο τομέα και στο κοινωνικό κράτος.

Η σημερινή κυβέρνηση, υπογράμμισε, δεν θέλει να είναι άλλη μία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά μία κυβέρνηση ασυνέχειας και ρήξης με το κακό παρελθόν.
Ήδη, τόνισε, η κυβέρνηση στις πρώτες 57 ημέρες της θητείας της έχει δώσει σαφή δείγματα της αποφασιστικότητας, αλλά και της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Κάποιες αλλαγές, πρόσθεσε, μπορεί να χρειαστούν χρόνο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις προχωρήσουμε.

 Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτός σηματοδοτεί μόνο την αρχή της νέας πορείας για την οικονομία, πορεία η οποία έχει ως κεντρική επιλογή να υπηρετηθούν τρεις στόχοι: η αναθέρμανση της οικονομίας, το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των αδυνάμων και τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.

Η μεγάλη προσπάθεια ξεκινάει από το 2010 με τη μείωση του ελλείμματος και την ανάταξη της οικονομίας. Παράλληλα, όπως τόνισε, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την έξοδο από την κρίση.

Θέλουμε, υπογράμμισε, ο κ. Παπανδρέου να μπει ένα τέλος στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη των εσόδων, αλλά μέσα από ένα νέο και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο. Παράλληλα, δημιουργούνται μηχανισμοί για την πραγματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή αδικίας στο φορολογικό μας σύστημα.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ